Valgkreds: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
619 bytes tilføjet ,  for 11 år siden
Danmark og Australien
(Oprydning)
(Danmark og Australien)
En '''valgkreds''' er et område, hvorfra personer vælges til et nationalt [[parlament]] eller anden folkevalgt forsamling, f.eks. [[Folketinget]], [[Europa-Parlamentet]] eller [[kommunalbestyrelse]]r.
 
== Australien ==
Ved valg til [[Australiens Senat]] er valgkredsene de enkelte [[delstat]]er, som hver vælger 12 senatorer, bortset fra [[Northern Territory]] og [[Australian Capital Territory]], som vælger hver to. Ved valg til [[Australiens Repræsentanternes Hus|Repræsentanternes Hus]] er landet opdelt i 150 [[Valgkredse til Australiens Repræsentanternes Hus|valgkredse]], som hver vælger 1 medlem ved enkeltmandsvalg.
 
== Danmark ==
{{Uddybende|Valgkreds i Danmark}}
[[Danmark]] er efter [[kommunalreformen 2007]] opdelt i tre landsdele, som igen er opdelt i 10 storkredse med ialt 92 opstillingskredse.
 
== Frankrig ==
 
== Sverige ==
Ved valg til [[Riksdagen]] i [[Stockholm]] udgør hvert [[län]] en valgkreds, undtagen i [[Stockholms län]], [[Västra Götalands län]] og [[Skåne län]], som er opdelt i henholdsvis 2, 5 og 4 valgkredse. Valgkredsene har nogenlunde samme funktion som danske stor- og amtskredsestorkredse.
 
== Tyskland ==
 
== USA ==
Til valg i [[Repræsentanternes Hus]] i [[USA]]s kongres er hver [[delstat]] indelt i et antal valgkredse der er proportionalt med delstatens indbyggertal. I de befolkningsmæssigt mindste delstater udgør hele delstaten én valgkreds, mens den befolkningsrigstebefolkningsrigeste delstat, [[Californien]], er opdelt i 53 valgkredse. Hver valgkreds vælger ét medlem til Repræsentanternes Hus.
 
[[Kategori:Politiske valg|*]]
25.017

redigeringer

Navigationsmenu