Forskel mellem versioner af "Abemennesker"

Spring til navigation Spring til søgning
9.411 bytes fjernet ,  for 10 år siden
Erstatter siden med 'emma er lækker.!'
m (r2.7.1) (robot Tilføjer: is:Homininae)
(Erstatter siden med 'emma er lækker.!')
emma er lækker.!
{{Taxobox2
| farve = pink
| navn = Abemennesker
| billede = South Djoum Chimp.jpg
| billedbredde = 280px
| billedtekst = En chimpanse i [[Cameroun]].
| rige = Animalia ([[Dyr]])
| række = Chordata ([[Rygstrengsdyr]])
| klasse = Mammalia ([[Pattedyr]])
| orden = Primate ([[Primater]])
| familie = Hominidae ([[Menneskeaber]])
| underfamilie = Homininae
| underfamilie_autoritet = [[John Edward Gray|Gray]], [[1825]]
}}
'''Abemennesker''' en populær betegnelse for en gruppe af [[primater]], der er tættere beslægtet med det moderne [[menneske]] end de moderne [[menneskeabe]]r - altså alt der er nærmere beslægtet med os end [[Chimpanser]]ne er.
 
Den tekniske betegnelse for gruppen plejede at være '''hominider''' , men den bruges nu til også at omfatte menneskeaberne (tidligere: "pongider") i én familie. Det videnskabelige navn for underfamilien ''' ''Homininae'' ''' (homininer på dansk) skulle ifølge nyere inddelinger nu også omfatte [[chimpanse]]r og [[gorilla]]er. Tribussen '''Hominini''' omfatter chimpanser og mennesker, og alle de mellemliggende, uddøde linjer kan uformelt betegnes som "abemennesker".
 
== Klassifikation ==
Abemennesker kan groft inddeles i fire grupper:
* En gruppe forløberformer fra mellem 7 og 4 millioner år siden.
* Slægten ''Australopithecus'', som var meget abelignende dog opretgående (mellem 4,5 og 2,5 millioner år siden).
* Slægten ''Paranthropus'', som havde meget kraftige kæber (mellem 3 og 1 million år siden).
* Slægten ''Homo'' fra 2,5 millioner år siden til og med det moderne menneske.
 
[[Fil:Hominintree4.gif|right|thumb|500px|Hominin træ baseret på en-wiki artikler. Klik på kort for større kort.]]
Det vil således ud i en fylogenetisk klassification:
* Underfamilie '''Homininae''' (homininer)
** Tribus '''Hominini'''
*** ''[[pan (abe)|Pan]]'' - (Chimpanser)
**** ''[[Pan paniscus]]'' (Bonobo/Dværgchimpanse)
**** ''[[Pan troglodytes]]'' (Chimpanse)
*** ''[[Sahelanthropus tchadensis]]'' - [[uddød]] 7 mil. fvt.
*** ''[[Orrorin]]'' - uddød
*** ''[[Ardipithecus]]'' - uddød
*** ''[[Kenyanthropus]]'' - uddød
*** ''[[Australopithecus]]'' - uddød ca. 1 mil. år fvt.
*** ''[[Paranthropus]]'' - uddød
*** ''[[Homo (slægten)|Homo]]''
**** [[Menneske]] (''Homo sapiens'') - ca. 600.000 fvt. - stadig levende.
**** [[Neandertaler]] (''Homo neanderthalensis'') eller (''Homo sapiens neanderthalensis'') - ca. 600.000 fvt. uddød ca 25.000 år fvt.
**** [[Homo floresiensis]] - uddød ca. 10.000 fvt.
**** [[Homo antecessor]] - uddød.
**** [[Homo erectus]] - 2.0 mil. - uddød ca. 38.000 fvt.
**** [[Homo ergaster]] - uddød.
**** [[Homo habilis]] - 2.5 mil. - uddød ca 1.8 mil. fvt.
**** [[Homo rudolfensis]] - uddød
 
Der er nogen uenighed om de præcise slægtskaber mellem disse grupper, men det er klart at de repræsenterer en kontinuerlig udvikling over 7 millioner af år.
 
== Tidlig evolution ==
 
Indtil for nylig blev 'Australopithecinerne' eller '[[sydabe]]r' betragtet som de tidligste abemennesker. Det først opdagede eksemplar af arten ''Australopithecus afarensis'' blev døbt '[[Lucy]]' (fossilnummer AL 288-1). ''[[Australopithecus africanus]]'' udgør den ældste kendte art af sydaberne. I de sidste par år har nye opdagelser dog afsløret at abemenneskenes oprindelse var mere indviklet end hidtil troet.
 
Et af de tidligste kendte fossiler af et abemenneske er ''Ardipithecus ramidus'', som er fundet i [[Etiopien]] og er omkring 4,5 millioner år gammelt. Fordi dette er det ældste kendte fund er der nogle der mener at samtlige opretgående [[abe]]arter kan tilskrives denne art som sit egentlige ophav. Fundstedet tyder på at der har været temmelig tæt skovdækket slette dér hvor aben har levet.
 
Den mest primitive australopithecin der er fundet er kaldt ''[[Australopithecus anamensis]],'' og denne art har sandsynligvis for en stor del kunnet leve under samme forhold som ''Ardipithecus'', men er fundet ved Turkana i Kenya og er skønnet 4,2 millioner år gammel efter omgivelserne at dømme.
 
=== Robuste Sydaber ===
Det yngste ''Australopithecus''-fund er ca. 1 mil. år gammelt så derfor må slægten have eksisteret samtidigt med slægten ''Homo'' i op mod en million år, hvis ikke længere. Disse fund henhører imidlertid til henholdsvis ''[[Australopithecus aethiopicus]]'', ''[[Australopithecus boisei]]'' og ''[[Australopithecus robustus]]''. Disse er de såkaldte 'robuste' sydaber, sådan kaldt pga. er deres stærke kropsbygning og kraftige kæber. Det afledes af disse kendetegn af de robuste sydaber hovedsageligt var planteædere.
 
=== Fodspor ===
De fund af fodspor der er gjort i forstenet aske i [[Laetoli]] i [[Tanzania]] er ca. 3,5 millioner år gamle. Fordi der i nærheden er fundet et 3,2 mil. år gammelt fossil af en ''Australopithecus''-pigen, [[Lucy]], af arten aferensis er en del forskere tilbøjelige til at sammenknytte arten ''Australopithecus aferensis'' til de individer, en kvinde og et barn, der har afsat fodsporene. Men om denne sammenknytning egentligt har noget for sig lader sig nok ikke bevise.
 
== Opståen af menneskeslægten ==
 
De ældste former af homo-arten er blevet kaldt ''[[Homo rudolphensis]]'' og '''[[Homo habilis]]'''. Imidlertid kendes disse arter begge mere primitive end en art der er blevet kaldt ''Homo erectus''.
Nogle mener derfor at denne sidste art er menneskets egentlige forfader. En anden art er blevet benævnt ''Homo ergaster'', det arbejdende menneske.
 
De ældste fund af tilhugne stenredskaber og bopladser er ca. 2,5 mil. år gamle og fra [[Gona]]. De første tegn på skjulestedsbygning og anvendelse af ild sættes til et sted i den følgende million år og er måske ikke ældre end 1,4 mil. år gamle.
 
De ældste hominider der kom til Sydøstasien, Java og Kina var af arten ''[[Homo erectus]]''. De bragte [[Olduwan-kultur]]en med sig, opkaldt efter [[Olduvai]], - det første fundsted i Tanzania og måden sten- og træredskaber håndteredes på i kulturen. De ældste fund af bærere af denne kultur udenfor Afrika er gjort i Ukraine/Georgien og skønnes at være omkring 1,8 mil. år gamle.
 
De første fund af en ny kultur er blevet kaldt [[Archeuléen-kultur]]en efter fundstedet. Denne kultur var imidlertid også til stede i Olduvai. Da idenfikationen af den nye kultur, den archeulianske, findes i yngre lag end den olduvaiske kultur, menes det at det må have været en ny art af mennesker der har udviklet den.
 
De yngste fund af ''Homo erectus'' er fra henholdsvis Java, 40.000 år gamle, Ngungdang i Kina, 100.000 år gamle og i Indien, 200.000 år gamle.
 
Neanderthalerne udviklede en kultur fra den archeulianske til Mousterienne. Sten- og træredskaber blev meget forfinede i denne periode.
 
== Homo sapiens ==
De ældste tegn på en ny art, ''[[Homo sapiens]]'' stammer fra Etiopien og er ca. 600.000 år gamle. Denne art udviklede sig til to underarter: [[Neandertal]]erne (''Homo sapiens neandertalensis'') og det moderne menneske ''Homo sapiens sapiens''.
 
Først ved de sikkert identificerede fund af nutidsmennesket, ''[[Homo sapiens sapiens]]'', er der også gjort fund af en ny kultur, [[Aurignacien-kulturen]]. Denne kultur er navngivet efter det første fund i Frankrig.
 
De fund af neanderthalere der er gjort i [[Irak]], [[Syrien]] og [[Palæstina]] har alle haft den ældre [[Mousterienne-kultur]]. Der er indikationer for at neandertalerne havde haft [[sprog]] og [[begravelsesritual]]er.
De yngste fund af neanderthalere er ca. 28.000 år gamle, så de må havde levet sammen med moderne mennesker. Der er gjort fund der viser at neanderthalere og ''Homo sapiens sapiens'' har haft fælles kultur i en overgang mellem Mousterienne-kulturen og [[Chatelperronien-kultur]]en. De finere smykker fra denne tid er imidlertid kun fundet hos de der regnes for at være af [[Cro Magnon]]-menneskearten, ''Homo sapiens sapiens'', bortset fra en enkelt velforarbejdet brochelignende bengenstand som også kan have været et vedhæng til en halskæde, fundet i forbindelse med neanderthalere.
 
Fra for ca. 40.000 år siden begyndte menneskene at udfolde sig kunstnerisk, foruden de efterhånden lærte sig at fremstille sublime [[redskab]]er i sten.
 
== Sammenligning af kranier ==
Her er en sammenligning af kranieformer og hjernestørrelser:
<gallery>
Image:Australopiteco.gif|Australopitecus.
Image:Homo antecessor.gif|Homo antecessor.
Image:Homo habilis.gif|Homo habilis.
Image:Homo ergaster.gif|Homo ergaster.
Image:homo erectus.svg|Homo erectus.
Image:Neandertal.gif|Homo sapiens neanderthalensis.
Image:Homo sapiens.gif|Homo sapiens sapiens.
</gallery>
 
== Se også ==
* [[Overgangsform (fossil)]]
* [[Lucy (abemenneske)]]
 
== Kilder/Eksterne henvisninger ==
{{Commonskat|Homininae}}
* [http://www.taxonomy.nl/Main/Classification/109373.htm Subtribus ''Hominina'' i Systema Naturae 2000.]
 
[[Kategori:Primater]]
 
[[ar:تحت فصيلة الإنسانيات]]
[[ca:Hominí]]
[[cs:Homininae]]
[[de:Homininae]]
[[el:Ανθρωπίναι]]
[[en:Homininae]]
[[eo:Homenoj]]
[[es:Homininae]]
[[et:Homininae]]
[[eu:Homininae]]
[[fa:انسان‌ساییان]]
[[fi:Homininae]]
[[fr:Homininae]]
[[he:הומיננאים]]
[[hr:Homininae]]
[[is:Homininae]]
[[it:Homininae]]
[[ja:ヒト亜科]]
[[ko:사람아과]]
[[la:Homininae]]
[[lv:Homininae]]
[[nl:Homininae]]
[[pl:Homininae]]
[[pt:Homininae]]
[[ru:Гоминины]]
[[sk:Hominini]]
[[tr:Homininae]]
[[vi:Phân họ Người]]
[[zh:人亞科]]
Anonym bruger

Navigationsmenu