Energimuseet: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m flyttede Elmuseet til Energimuseet: Museet har skiftet navn pr. 1/1 2011
Link til science center
Linje 2: Linje 2:


== Om museet ==
== Om museet ==
Energimuseet har til huse i [[Tange (Højbjerg Sogn)|Tange]] ved [[Bjerringbro]], og er bygget op i tilknytning til Danmarks største [[vandkraftværk]], ''Gudenaacentralen'' (også kendt som "Tangeværket"), der stadig er i funktion. Museet åbnede første gang i 1985, og var Danmarks første Science Center med ''hands-on aktiviteter''. Siden åbningen har museet udvidet til flere bygninger, og i 1994 indviedes museets nuværende hovedbygning. I 2009 rummede Energimuseet 4000 m2 udstillinger fordelt på 10 bygninger og frilandsudstillinger.
Energimuseet har til huse i [[Tange (Højbjerg Sogn)|Tange]] ved [[Bjerringbro]], og er bygget op i tilknytning til Danmarks største [[vandkraftværk]], ''Gudenaacentralen'' (også kendt som "Tangeværket"), der stadig er i funktion. Museet åbnede første gang i 1985, og var Danmarks første [[science center]] med ''hands-on aktiviteter''. Siden åbningen har museet udvidet til flere bygninger, og i 1994 indviedes museets nuværende hovedbygning. I 2009 rummede Energimuseet 4000 m2 udstillinger fordelt på 10 bygninger og frilandsudstillinger.


De 10 udstillingsbygninger ligger spredt på et 10 hektar stort område i landskabet omkring [[Gudenåen]] og [[Tange Sø]]. Det giver museet mulighed for at vise genstande og historiske miljøer i fuld skala f.eks. en original [[dampmaskine]], [[dieselmotor]]er og interiør fra gamle [[elværk]]er samt flere frilandsudstillinger.
De 10 udstillingsbygninger ligger spredt på et 10 hektar stort område i landskabet omkring [[Gudenåen]] og [[Tange Sø]]. Det giver museet mulighed for at vise genstande og historiske miljøer i fuld skala f.eks. en original [[dampmaskine]], [[dieselmotor]]er og interiør fra gamle [[elværk]]er samt flere frilandsudstillinger.

Versionen fra 19. feb. 2011, 16:02

Energimuseet er et statsanerkendt specialmuseum for elektricitetens fysik, teknik og kulturhistorie. Museet ligger ved Gudenaacentralen i Midtjylland og blev stiftet 1982 som en selvejende institution baseret på et repræsentantskab. Åbnede for publikum i 1985. Indtil 31. december 2010 var Energimuseets officielle navn Elmuseet.

Om museet

Energimuseet har til huse i Tange ved Bjerringbro, og er bygget op i tilknytning til Danmarks største vandkraftværk, Gudenaacentralen (også kendt som "Tangeværket"), der stadig er i funktion. Museet åbnede første gang i 1985, og var Danmarks første science center med hands-on aktiviteter. Siden åbningen har museet udvidet til flere bygninger, og i 1994 indviedes museets nuværende hovedbygning. I 2009 rummede Energimuseet 4000 m2 udstillinger fordelt på 10 bygninger og frilandsudstillinger.

De 10 udstillingsbygninger ligger spredt på et 10 hektar stort område i landskabet omkring Gudenåen og Tange Sø. Det giver museet mulighed for at vise genstande og historiske miljøer i fuld skala f.eks. en original dampmaskine, dieselmotorer og interiør fra gamle elværker samt flere frilandsudstillinger.

Frilandsudstillingerne består blandt andet af tre historiske huse, der viser hvorledes teknik og elektricitet har forandret boliger og husholdninger op gennem det tyvende århundrede. På friland står også Energimuseets samling af historiske vindmøller, bl.a. den verdensberømte Gedsermølle, der er indlemmet i den danske kulturkanon.

Aktiviteter

Energimuseet er et oplevelses- og science center med ’hands-on aktiviteter’ og interaktive udstillinger. Der fokuseres på at skabe lærerige oplevelser for familier og turister og på at tilbyde aktiviteter og undervisningstilbud for skoler og ungdomsuddannelser.

Energimuseet råder over et højspændingslaboratorium, som er det eneste af sin art i Norden, der er åbent for offentligheden. Her demonstreres dagligt eksperimenter med lyn og gnister på flere millioner volt. I højspændingslaboratoriet står et andet af museets klenodier, en 5 meter høj Van der Graaff-generator, der oprindeligt blev bygget for Niels Bohr og anvendt som partikelacceleratorNiels Bohr Instituttet i 1950'erne.

Eksterne henvisninger

56°21′14.33″N 9°36′8.11″Ø / 56.3539806°N 9.6022528°Ø / 56.3539806; 9.6022528