Mester: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Mtygstrup, fjerner ændringer fra 212.10.83.146 (diskussion | bidrag)
lærer, magister, magistergrad
Linje 1: Linje 1:
En '''mester''' er oprindeligt en titel på en [[håndværker]], der var så veluddannet at han kunne drive egen forretning og dermed være læremester for [[lærling]]e i sit fag. I perioder skulle en svend er ønskede at blive mester aflægge en mesterprøve - for at blive optaget i et håndværkerlaug.
En '''mester''' (æda. mæster, oldn. meistari; fra mnt. meister, mester (hty. meister), af lat. magister)<ref>http://ordnet.dk/ods/ordbog?query=mester</ref> er oprindeligt en titel på en lærer som har elever. Deraf også universitetsgraden [[magistergrad]]. Også om en [[håndværker]], der var så veluddannet at han kan være læremester for [[lærling]]e i sit fag. I perioder skulle en svend der ønskede at blive mester aflægge en mesterprøve - for at blive optaget i et håndværkerlaug.
Som ansatte kan mesteren have [[svend]]e, [[lærling]]e og [[arbejdsdreng]]e.
Som ansatte kan mesteren have [[svend]]e, [[lærling]]e og [[arbejdsdreng]]e.


Linje 10: Linje 10:
[[Kategori:Titler]]
[[Kategori:Titler]]
[[Kategori:Håndværk| ]]
[[Kategori:Håndværk| ]]

== References ==
{{reflist}}

Versionen fra 10. mar. 2011, 00:50

En mester (æda. mæster, oldn. meistari; fra mnt. meister, mester (hty. meister), af lat. magister)[1] er oprindeligt en titel på en lærer som har elever. Deraf også universitetsgraden magistergrad. Også om en håndværker, der var så veluddannet at han kan være læremester for lærlinge i sit fag. I perioder skulle en svend der ønskede at blive mester aflægge en mesterprøve - for at blive optaget i et håndværkerlaug. Som ansatte kan mesteren have svende, lærlinge og arbejdsdrenge.

Mester kan også bruges til at udtrykke at en person er usædvanlig dygtig til sit fag.

Herudover bruges det i sammensatte ord som fyrmester, maskinmester og lokomotivmester til at udtrykke at personen er i en overordnet stilling.

Tiltlen mester bruges nu især til i sportsverdenen, hvor man kan blive dansk mester, europamester eller verdensmester i sin disciplin.

References