Þingvellir: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Fjernet Kategori:Island ved hjælp af HotCat
nye kategorier
Linje 28: Linje 28:


[[Kategori:Nationalparker i Island]]
[[Kategori:Nationalparker i Island]]
[[Kategori:Verdensarvsområder i Europa]]
[[Kategori:Verdensarvsområder i Nord- og Sydamerika]]


[[be:Тынгвелір]]
[[be:Тынгвелір]]

Versionen fra 12. mar. 2011, 18:27

Þingvellir
Blik over søen

Koordinater: 64°15′29″N 21°07′30″V / 64.25806°N 21.12500°V / 64.25806; -21.12500 Þingvellir - vikingernes tinge - er en nationalpark i det sydlige Island på Reykjanes-halvøen, 40 km øst for Reykjavík. Det ligger også ved brudlinjen mellem den nordamerikanske og den europæiske tektoniske plade.

Historisk betydning

Her samledes islændingene for første gang i år 930 for at løse stridigheder og vedtage nye love. Þingvellir var nationens mødested helt frem til år 1798, da danskerne opløste tinget, altså i alt i 868 år. Landets øverste ledelse var Altinget, der havde hovedsæde på Þingvellir. Altinget var en lovgivende og dømmende forsamling. Der udarbejdedes løsningsforslag til konflikter fra landets forskellige egne. Oprindeligt samledes Altingi i de sidste 14 dage i juni måned hvert år, men senere blev det lavet om, så Altinget blev samlet i en uges tid i begyndelsen af juli måned.

På dette historiske sted blev den islandske republik udråbt den 17. juni 1944.

I 2004 blev stedet fredet af UNESCO.

Þingvellir

Seværdigheder

Ud over sin historiske betydning er Þingvallir også kendt for sit interessante geologiske landskab. Tingstedet er omgivet af stejle vægge af sten og vulkansk lava, fra den tid Tingvallavatn opstod gennem en sprække mellem kontinenterne for tusind år siden. I området er der mange jordskælv. Området blev nationalpark i 1928.

Vandfaldet Öxaráfoss

Stedet er sammen med vandfaldet Gullfoss og gejserne i Haukadalur Islands mest berømte seværdigheder - den såkaldte gyldne cirkel.

Det er muligt at dykke mellem de to kontinentalplader. Vandet er krystalklart ferskvand. Flere firmaer i Reykjavik arrangerer dykkerture til området. Stedet regnes for et af de bedste dykkersteder i verden.

Eksterne henvisninger