Trappe: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.7.1) (robot Ændrer: nl:Trap (gebouw)
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (robot Tilføjer: is:Stigi
Linje 47: Linje 47:
[[id:Tangga]]
[[id:Tangga]]
[[io:Eskalero]]
[[io:Eskalero]]
[[is:Stigi]]
[[it:Scala (architettura)]]
[[it:Scala (architettura)]]
[[ja:階段]]
[[ja:階段]]

Versionen fra 29. mar. 2011, 14:16

Stentrappe på en gangsti
Trappe i privat hjem

En trappe er en samling af trin der fører op eller ned i højde på steder hvor det er upraktisk med en skråning eller en rampe.

For ergonomiens og sikkerhedens skyld laves der regler for hvordan trapper skal opbygges. Målene skal sikre at trapperne ikke bliver for stejle, for smalle eller for uregelmæssige.

Følgende er oversat fra den engelsksprogede artikel og målene er ikke sammenholdt med evt. andre regler på dansk

Den minimale trindybde er 229 mm inklusive udhæng (næse) over trinet neden under. Paradoksalt nok er de fleste menneskers fødder længere end som så, med det resultat at fødderne ikke passer til trinet.

Maksimal trinhøjde er 210 mm. Bemærk at ved at fastsætte maksimum højde og minimum dybde, definerer man også en maksimal hældning. For trapper i private hjem tillader man ofte en større hældning end på offentligt tilgængelige trapper. Visse steder defineres også en minimal trinhøjde, typisk på 125 mm.

Højde-dybde-forholdet: (Dette er angivet i engelske tommer fra den engelske tekst) Tit er trinparametrene i stil med 2*højde + 1*dybde = 24 tommer (610 mm). Det betyder at en højde på 7 tommer og en dybde på 10 tommer lever op til dette krav (2*7+10=24). Hvis der kun er en stigning på 2 tommer, skal man bruge en trindybde på 20 tommer. Disse mål svarer til at trapper med lav stigning svarer mere til at gå op ad en bakke, hvorved skridtlængden bliver større. Dette gør også at trapper med lav stigning er ret dyre i pladsforbrug.

Trinets udhæng bør ikke være mere end 32 mm, for at hindre at folk snubler over udhænget.

Gelænderhøjden bør være mellem 865 og 965 mm målt fra forkant af trinet. Minimumshøjden på etagerne er ofte anderledes, typisk omkring 915 mm. Ribberne i gelænderet bør ikke være længere end 89 mm fra hinanden, for at forhindre at børn kravler / falder ud.

Døre må ikke åbne ud over en trappe.

Wikimedia Commons har medier relateret til: