Q-kilden: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.7.1) (robot Tilføjer: fa:منبع کيو
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (robot Tilføjer: sr:Q dokument
Linje 44: Linje 44:
[[ro:Sursa Q]]
[[ro:Sursa Q]]
[[ru:Источник Q]]
[[ru:Источник Q]]
[[sr:Q dokument]]
[[sv:Q-källan]]
[[sv:Q-källan]]
[[tr:Q metni]]
[[tr:Q metni]]

Versionen fra 14. apr. 2011, 22:11

Q-kilden og evangelierne

Q eller Q-kilden (Q af tysk Quelle som betyder kilde) er et hypotetisk, tabt evangelium eller et evangeliefragment. Q bruges som forklaring på ligheder mellem Mattæus- og Lukasevangeliet.

Hypotesen om Q mangler dog enhver form for dokumentation, og er alene en hypotese byggende på et yderst spekulativt og endda temmelig fantasifuldt grundlag.

Tokildehypotesen, som er den mest udbredte teori (blandt bibelkritikere) til forklaring af det synoptiske problem, siger at Markusevangeliet blev skrevet først. Lukas og Mattæus har så kendt til Markusevangeliet, og brugt det som kilde da de skrev deres evangelier. Dertil har de to evangelier en del fælles stof. Dette stof antages at stamme fra en fælles kilde, som ofte kalles Q.

Man har aldrig fundet Q, heller ikke fragmenter af denne, ej heller omtale af den i nogen kilde. Mange forskere mener i dag at det kan dreje sig om en mundtlig kilde, således at man også kan tale om talekilden eller logiakilden, hvor der med logia (ental logion) menes ord sagt af Jesus.

Se også

BibelSpire
Denne artikel om et emne fra Det Nye Testamente er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion