Kaliumpermanganat: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Mjbmrbot, fjerner ændringer fra 62.107.106.223 (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (robot Tilføjer: uk:Перманганат калію
Linje 72: Linje 72:
[[sv:Kaliumpermanganat]]
[[sv:Kaliumpermanganat]]
[[th:ด่างทับทิม]]
[[th:ด่างทับทิม]]
[[uk:Перманганат калію]]
[[zh:高锰酸钾]]
[[zh:高锰酸钾]]

Versionen fra 2. maj 2011, 19:37

Kaliumpermanganat
Sumformel: KMnO4
Stofgruppe: Salt
Farve: Mørk violet el. sort
Fysiske egenskaber
Molvægt 158,033949 g/mol
Massefylde: 2,703 g/cm3 (20 °C)
Smeltepunkt: 240 °C (101,325 kPa)
Opløselighed: 324 g/l
Opløselighed: 64,3 g/l
Identitetsnummer
CAS-nummer: 7722-64-7

Kaliumpermanganat er en kemisk forbindelse af kalium, mangan og ilt: Ved stuetemperatur og atmosfærisk tryk er stoffet et granulat af sorte eller mørk violette rhombeformede krystaller, evt, med en blålig glans. Stoffet indeholder meget ilt (fire iltatomer), og virker derfor stærkt oxiderende ("brandnærende").

Tekniske anvendelser

Kaliumpermanganat bruges som iltningsmiddel i organiske reaktioner og synteser, som blege- og rengøringsmiddel og som lugtfjerner.
Pulveriserede blandinger af kaliumpermanganat og enten magnesium eller aluminium reagerer pludseligt og under afgivelse af stærke lysglimt: Denne proces blev brugt som blitz i fotografiets barndom.

Sundhed og sygdom

Kaliumpermanganat er giftigt - indtagelse af 10 gram af stoffet kan være dræbende. Dog finder man antagelig tids nok ud af at stoffet ikke er spiseligt, når man opdager at det ætser hud og slimhinder. Selv om spildt kaliumpermanganat ikke kommer i direkte kontakt med mennesker, skal man være opmærksom på at indånding af støv giver svie i luftvejene, hoste og åndedrætsbesvær. Hvis stoffet kommer i kontakt med hud, f.eks. hænder - sørg så for at fjerne det værste med noget papir, og derefter skylle godt efter med vand. Stoffet farver utrolig meget og kan ikke fjernes med vand. Derfor skal det slides væk.

Eksperimenter

Ved blanding af kaliumpermanganat, brintoverilte, og normal opvaskesæbe, kan der laves 'kunstigt sne'. Vær meget varsom ved blandingen da det er yderst farligt for dig og dine omgivelser. Hvis kun kaliumpermanganat og brintoverilte bliver blandet sammen opstår der en vulkan-lignende eksplosion, hvilken i øvrigt farver utrolig meget.