Forskel mellem versioner af "Mangaka"

Spring til navigation Spring til søgning
2 bytes tilføjet ,  for 10 år siden
m
typo
m (r2.7.1) (robot Tilføjer: ko:망가카)
m (typo)
En typisk japansk mangaka er både forfatter og tegner af sin serie. Dette i modsætning til f.eks. Europa, hvor de to opgaver ofte ligger hos hver sin person. Noget der ikke nødvendigvis gør arbejdet hurtigere - en typisk europæisk tegneserietegner kan således kun lave en halv A4-side om dagen og er minimum et halvt år om et album med 44 siders historie. Og med forudgående planlægning og manuskriptskrivning og efterfølgende farvelægning kan den samlede produktionstid hurtigt nå op på et år.
 
I Japan, hvor efterspørgslen er stor, udgives mangaserier imidlertid kapitelvis i magasiner f.eks. i form af 16-20 sider hver eller hverandenhver anden uge eller 32-40 sider om måneden. Og selv om mangakaene i modsætning til deres europæiske kollegaer som regel ikke eller kun i beskedent omfang bruger tid på farvelægning men lader deres serie udkomme i sort/hvid, så er arbejdsopgaven stadig alt for stor for et enkelt menneske med sådanne terminer. Løsningen er derfor at forlagene forsyner deres mangaka med assistenter.
 
Assistenterne har forskellige opgaver. Typisk kan arbejdsfordelingen være som i dette fiktive eksempel fra [[Jan Kjær]]s ''Mangaens magi''<ref>"''Mangaens magi''" af Jan Kjær, s. 86. Forlaget Carlsen, 2008.</ref>:
"''Mandag har jeg en drøftelse med mine assistenter, hvor vi forbereder udkastet til et nyt kapitel, samt et redaktionsmøde om animeen. Tirsdag tegner jeg skitser, som jeg fra onsdag tegner op med tusch. Lørdag tegner jeg mest udkast eller arbejder på farvesider. Hvis der ikke er så meget at lave, har jeg også nogle gange fri.''"<ref>"''Der Shonen-"Super-Hiro"''", AnimaniA, 08-09/2010, s. 40-41</ref>
 
Læg især mærke til den sidste sætning. Voksne japanerne arbejder traditionelt meget, og mange holder sjældent ferie længere end en uge ad gangen. For mange mangaka betyder det, at der ikke er meget tidsbuffer at give af, så hvis de bliver syge, har brug for lidt ekstra ferie eller skal ud for at promovere serien i større omfang, ja så må serien holde pause så længe. Navnlig for serier der udkommer hver eller hverandenhver anden uge betyder det, at serien af og til må springe et nummer over, for at mangakaen kan få tid til det hele.
 
Hvordan den enkelte dag forløber varierer fra person til person. Her kan dog som eksempel tages [[Hiro Fujiwara]], der her fortæller om hendes arbejdsdag med sin serie [[Kaichou wa Maid-sama!]] (32 sider om måneden):
7.576

redigeringer

Navigationsmenu