Dunkær: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Patchfinder (diskussion | bidrag)
m {{Områder på Ærø}}
m typo
Linje 17: Linje 17:


==Dunkær Skole==
==Dunkær Skole==
Dunkær skole lå på hjørnet af landevejen mod [[Marstal]]. Den blev bygget i [[1819]]. Indgangen til skolen skete gennem haven ind i en smal forstue. Børnene gik i skole hveranden dag og var to klasser sammen. Dunkær skole blev i [[1951]] ramt af et lyn og brændte helt ud. Den anden skole i sognet, Rise skole, var også gammel, så derfor blev det besluttet at bygge en ny, stor centralskole i St. Rise for hele [[Rise Sogn]]. Rise skole har i dag elever fra 0. til 6. klasse.
Dunkær skole lå på hjørnet af landevejen mod [[Marstal]]. Den blev bygget i [[1819]]. Indgangen til skolen skete gennem haven ind i en smal forstue. Børnene gik i skole hver anden dag og var to klasser sammen. Dunkær skole blev i [[1951]] ramt af et lyn og brændte helt ud. Den anden skole i sognet, Rise skole, var også gammel, så derfor blev det besluttet at bygge en ny, stor centralskole i St. Rise for hele [[Rise Sogn]]. Rise skole har i dag elever fra 0. til 6. klasse.


==Fattighuset==
==Fattighuset==

Versionen fra 14. maj 2011, 18:14

Dunkær (Region Syddanmark)
Dunkær
Dunkær
Dunkærs beliggenhed

Dunkær er en landsby i Rise SognÆrø. Den ligger på Ærøs højderyg øst/vest ca. 6 kilometer fra Ærøskøbing og 3 kilometer fra Østersøen. Landsbyen blev i 1800-tallet beboet af teglværksarbejdere og har derfor ikke mange gårde med jord. I Dunkær ligger Dunkær kro, Ærø redningskorps og Dunkær slagterforretning, der er den eneste på Ærø, der har lov til at slagte. Landsbyen Dunkær ligger sammen med det øvrige Ærø i Region Syddanmark.

Kroen

Dunkær Kro

På vejen mod nord til Ærøskøbing ligger Dunkær Kro. Den var kongelig privilegeret kro fra 1848. Der har på et tidligere tidspunkt ligget en anden kro i ejendommen over for den nuværende kro. I 1848 ejede Bernhard Ludvig Clausen kroen, hvor han havde butik i den sydlige ende af huset. Mikkel Clausen, der drev kroen fra 1890-erne, lavede en bitter i lighed med Riga Balsam, som han og kroen blev meget kendt for. I 1915 blev kroen udvidet, og der blev bygget en træsal overfor til at afholde bal i.Der har såværet skiftende ajere igennem de år.Kroen drives i dag af Ove Jørgensen pensioneret skolelærer fra Langeland og hans kone Elzbieta Wojewoda som kommer fra Polen.I dag bliver kroen kun brugt som krostue og til overnattende gæster.

Dunkær Skole

Dunkær skole lå på hjørnet af landevejen mod Marstal. Den blev bygget i 1819. Indgangen til skolen skete gennem haven ind i en smal forstue. Børnene gik i skole hver anden dag og var to klasser sammen. Dunkær skole blev i 1951 ramt af et lyn og brændte helt ud. Den anden skole i sognet, Rise skole, var også gammel, så derfor blev det besluttet at bygge en ny, stor centralskole i St. Rise for hele Rise Sogn. Rise skole har i dag elever fra 0. til 6. klasse.

Fattighuset

Bagved skolen lå Fattighuset. Her lå de fattige i noget halm, som var strøet ud på gulvet. Da Rise Fattiggård blev bygget i 1870, blev fattiglemmerne flyttet hertil.

Forretninger i Dunkær

I nutiden er der i Dunkær en slagter, en autoforhandler, en kro samt redningskorpset for Ærø.

Tidligere har byen været driftig med flere forretninger gennem tiden, fx:

  • Dunkær Bageri. Lå i den gamle kro overfor Dunkærkro indtil starten af 1990'erne.
  • Christian H. Pedersens Automobilværksted, nedlagt 1946.
  • Sigrid Andersens Trikotageforretning
  • Sommerlyst Symaskinehandel
  • Dunkær Sygekassekontor
  • Rise Elektricitetsværk. 1909 - 1935
  • Niels A. Nielsens Karetmagerværksted 1890 - 1960'erne
  • Dunkær Købmandsforretning senere SPAR, nedlagt i 1998.
  • Skomager Hans A. Hansen.
  • Dunkær Posthus 1920 - 1974.
  • Bro Mejeri 1894 - 1982 (I dag Ærø Lys, der producerer stearinlys)

54°50′N 10°25′Ø / 54.833°N 10.417°Ø / 54.833; 10.417