Bismarck: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m billede indsat
redirect Otto von Bismarck
Linje 1: Linje 1:
redirect:[[Otto von Bismarck]]
<table border="0" cellpadding="7" cellspacing="7">
<tr>
<td>'''Otto von Bismarck''' ([[1815]]-[[1898]]) var [[statsminister]] og [[kansler]] i [[Tyskland]] mellem [[1862]] og [[1890]] og den dominerende person i prøjsisk og tysk politik. Hans politik overfor tyske [[socialist]]er og arbejdere har haft stor indflydelse på flere europæiske landes [[arbejderbevægelse]] og arbejderlovgivning.

Bismarck stammede fra den prøjsiske jordejende [[adel]] - [[junker]]ne. Fra denne sociale baggrund medbragte han mange forestillinger, vi kan kalde senfeudale. Megen af hans politik blev udformet i mødet med borgerlige 1800-tals synspunkter. Han indtog en ret afvisende holdning overfor [[borgerlig]]t [[demokrati]]ske og særlig økonomisk [[liberal]]istiske ideer: «Jeg tror ikke, at en [[laissez faire]] ... politik... kan anvendes på staten. Specielt ikke på en monarkisk stat der styres paternalistisk.»
</td>
<td></td>
<td>[[Billede:Bismarck_ottovon.jpg]]</td>
</tr></table>

To [[attentat]]er mod [[kejser]]en i [[1878]] gav Bismarck et påskud til at kræve tiltag til beskyttelse af statens sikkerhed. Alle [[socialdemokrati]]ske, socialistiske eller kommunistiske foreninger, møder og publikationer skulle opløses eller forbydes. Mange blev arresteret i løbet af de 12 år loven gjaldt (til [[1890]]).

Bismarck forestillede sig tidligt, at lovene mod socialistisk virksomhed skulle suppleres af love til beskyttelse af arbejderne. Lovene var begrænsede til obligatorisk arbejderforsikring mod 3 trusler mod arbejdskapaciteten. Der blev i [[1883]] gennemført en lov om [[sygdomsforsikring]], i [[1884]] og 86 [[ulykkesforsikring]] og invaliditet samt i [[1889]] alderdomsforsikring. Udgifterne blev delt mellem arbejdere, arbejdskøbere og stat.

Bismarck forsøgte med gulerod og kæp at forsone arbejde og kapital, og få arbejderne til at slutte op om hans tyske absolutistiske statsideal. Men han mislykkedes, og arbejderbevægelserne voksede fortsat.

----

==Kilder/henvisninger==

* [http://www.leksikon.org/art.php?n=311 Leksikon.org]

Versionen fra 8. jan. 2004, 15:07