Forskel mellem versioner af "Isles of Scilly"

Spring til navigation Spring til søgning
222 bytes fjernet ,  for 10 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (→‎Historie: Typo fixing, typos fixed: ialt → i alt)
[[Fil:Tresco - aerial photo6 edit.jpg|thumb|200px|Luftfoto af Tresco, den næststørste af øerne]]
 
'''Isles of Scilly''' (Scillyøerne) er en lille [[Storbritannien|britisk]] [[arkipelag|øgruppe]] i [[Atlanterhavet]]/ [[Engelske kanal|den engelske kanal]], beliggende 45 km sydvest for [[Lands End]], i [[Cornwall]]. Øerne er en del af grevskabet Cornwall, medensmed internden lokale administration foretageser fra hovedøen [[St. Mary's (Scillyøerne)|St. Mary's]]. Landskabet er præget af granitmassiver med forrevne klippekyster og mange undersøiske rev og skær.
 
Det totale arealArealet er 16,32 [[kvadratkilometer|km²]], og dender harer 1 682 indb. ([[2008]]). Ø-gruppen består af fem beboede- og ca. 140145 ubeboede øer. Scillyøerne har været bosatbeboet sidenfra [[stenalderen]] og indbyggerne lever som dengang af [[landbrug]] og [[fiskeri]], men. hovedaktivitetenHovedaktiviteten er i nutiden [[turisme]]n, som udgør 60 % af øernes indtægter.
 
St. Mary's lufthavn og Tresco heliport er de vigtigste forbindelser mellem øerne og Sydengland. Fra St. Mary's lufthavn transporteres der med helikoptere og mindre flyvemaskiner, foruden personerpassagerer, også afskårne blomster og friske grønsager. Lufthavnen er også det administrative center for øernes Brand og Redningstjeneste. Om sommeren besøges øerne af mange krydstogtskibe, og passagerfærgen Scillonian III sejler i rutefart mellem St. Mary's og [[Penzance]], Cornwall, ligeledes i sommerperiodenCornwall.
 
Øernes placering i nærheden af [[golfstrømmen]] betyder, at det sjældent er frost og sne, og det giver landmændene gode muligheder for at dyrke blomster og grønsager tidligere end det britiske hovedland. Om vinteren kaner øerne være udsat for atlantiske storme. Det ses tydelig på Tresco, hvor dende frodige subtropiske Abbey Gardens ligger beskyttet på den sydlige ende af øen, i kontrast tilmens øens nordlige del, som er præget af landskaber med lave lyngområder og golde klipper.
 
De beboede øer er [[St. Mary's (Scillyøerne)|St. Mary's]], [[Tresco (Scillyøerne)|Tresco]], [[St. Martins (Scillyøerne)|St. Martins]], [[St. Agnes (Scillyøerne)|St. Agnes]] og [[Bryher (Scillyøerne)|Bryher]]
 
Af de ca. 145 ubeboede øer og skær kan bl.a nævneser [[Samson (Scillyøerne)|Samson]].
 
== Historie ==
Ved slutningen af den sidste [[Istid]] var havspejlethavoverfladen 80 til 100 meter lavere end i dag, og de nuværende øerøerne var en stor sammenhængende ø. I [[Ældre stenalder]] blev den beboet fra det i nærheden beliggende Cornwall. Der er mere end 500 mindesmærker fra den Yngre stenalder og [[Bronzealder]]en, ca. 30 af dem er kun sigtbarsynlige ved [[Tidevand|ebbe]]. De sunkne pladser, som er arkæologisk udgravet, består af 10 hyttefundamenter, 7syv stenkister, nogle grave, 4fire voldindhegninger og 12 andre objekter. I bugten Mount’s Bay er der fundet rester af skove og hustomter. Fra den yngre stenalder er der på øerne bevaret over 80 [[Dysse|Stendysser]]. De mest [[arkæologi]]ske seværdigheder er:
* Bant’s Carn (Scillonian Passage dysse på St. Mary’s)
* Buzza Hill
* Innisidgen (to kammergrave på Helvear Down)
* Obadiah’s Barrow
Under den [[Engelske borgerkrig]] [[1642]]-[[1651]] blev anhængernetilhængerne af monarkiet fortrængt fra de britiske øer. Den kongetro marine trak derved til Scillyøerne, som var behersket af den kongetro Sir John Grenville (1643–1701).
 
Den 22. oktober 1707 ramte 4fire britiske krigsskibe skærerne ved Scillyøerne på grund af en forkert positionsbestemmelse skærerne ved Scillyøerne og i alt 1.450 døde.
 
Havet ved øerne er fyldt med skibsvrag. Der er registreret omkring 800 skibsforlis gennem tiderne, hvoraf kun omkring 100 af vragene er fundet. Mange af de fundne vrag fra ældre og nyere tid havde last af store værdier. Som på mange andre kyststrækninger i tidligere tider, lokkede øernesbefolkningen befolkningtidligere forbipasserende skibe til forlis, med efterfølgede: drab af besætningerbesætningerne og tilegnelsetyveri af skibeneslasten laster,var en lukrativ levevej.
== Turisme ==
Turismen er øernes vigtigste indkomstkilde. På grund af øernesØernes specielle miljø, kultur og, klima og gode trafikforbindelser til Sydengland tiltrækker øerne mange turister. Der er campingpladser, B & B, gæstehusepensionater med halvpension, sommerhuse, hoteller, restauranter, badestrande, vandrestier, naturområder og mulighedermulighed for golf, dykning og lystsejlads.
 
Øerne besøges også, særlig i oktober måned af mange fugleinteresserede, der observerer det store antal af trækfugle, der raster på øerne.
 
== Eksterne henvisninger ==
Anonym bruger

Navigationsmenu