Horsens Kirke: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
48 bytes tilføjet ,  for 11 år siden
m
wiki
(ny kategori + småret)
m (wiki)
[[Kor (kirkedel)|Kor]]et og østpartiet af [[Kirkeskib (bygningsdel)|skibet]] blev opført i [[romansk tid]] af [[granitkvadre]] over skråkantsokkel. I [[sengotisk]] tid blev korets mure forhøjet, skibet blev forlænget mod vest og det snævre [[Klokketårn|tårn]] blev opført; tårnet er et Styltetårn og har oprindelig haft åben underdel, som senere er blevet lukket. I [[1500-tallet]]s første halvdel blev en tilbygning opført mod syd af genanvendte kvadre og [[munkesten]], tilbygningen har formodentlig fungeret som gravkapel men er senere blevet sat i forbindelse med skibet ved en affladet rundbue, sydgavlen er ommuret i [[1700-tallet]] og bærer navnetræk for [[Schack Vittinghof Greve Holck]], der ejede [[Sønder Elkær]] og [[Gammel Vraa]] og som døde i [[1776]]. [[Våbenhus]]et er fra slutningen af [[1800-tallet]]. Kirken fik nyt våbenhus mod nord i 1970 og blev restaureret i 1986.
[[Fil:Nordenskirker Horsensvend04.jpg|thumb|left|Kirkerummet]]
Skibet har bjælkeloft, koret fik indbygget [[hvælv|krydshvælv]] i sengotisk tid. [[Altertavle]]n i [[renæssance]] har i storfeltet et maleri efter [[Knud Larsen]]s altertavle i [[MarkuskirkenSankt Markus Kirke (Frederiksberg Kommune)|Sankt Markus Kirke]] på [[Frederiksberg]] i [[København]]. [[Prædikestol]]en er en [[lektorie]]prædikestol fra [[1609]], som oprindelig har siddet i [[korbue]]n, sidepanelerne er nu ophængt på skibets vægge, i felterne ses [[Kristus]] og de tolv [[apostle]]. I kirken ses et sengotisk [[krucifiks]]. I skibets vestende har man bevaret den tidligere herskabsstol fra [[1642]].
 
Den romanske [[døbefont]] af [[granit]] har glat kumme og en fod formet som trapezkapitæl.
 
== Eksterne kilder og henvisninger ==
 
{{Commonscat}}
* [http://www.nordenskirker.dk/Tidligere/Horsensvend_kirke/Horsensvend_kirke.htm Horsens Kirke] hos ''nordenskirker.dk''
9.824

redigeringer

Navigationsmenu