Grå jaco: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Småret
m r2.6.4) (robot Tilføjer: sh:Žako
Linje 48: Linje 48:
[[pt:Papagaio-cinzento]]
[[pt:Papagaio-cinzento]]
[[ru:Жако]]
[[ru:Жако]]
[[sh:Žako]]
[[sk:Psittacus]]
[[sk:Psittacus]]
[[sv:Grå jako]]
[[sv:Grå jako]]

Versionen fra 26. jun. 2011, 03:24

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Grå Jaco

Grå Jaco eller grå papegøje stammer fra Afrika, hvor de lever ved vestkysten, og i det centrale Afrika, hvor de hovedsageligt lever i lavlandsskove, men de kan også findes på savannen og i mangroveskove. I naturen er de meget meget sky og vagtsomme. De har en gennemsnitlig levealder på 50 år, men kan i sjældne tilfælde blive helt op til 90 år gamle. Den er ca. 30 cm lang og har en vægt på ca. 405g. Dens fjerdragt er grå, men varierer meget i farve, og svingfjerene kan være sorte, desuden har den en rød hale.
Der findes desuden en underart: timneh jacoen eller den brunhalede, den er lidt mere sjælden end den rødhalede. Når fuglen er ung, er dens øjne mørke, men med alderen bliver irisen hvid-gul. Det er umuligt at skelne kønnene fra hinanden, og en DNA-test er nødvendig.

Jacoer lever af nødder, frugter og bær, men den plyndrer også majsmarker.

Jacoer er populære som kæledyr. En af grundene er nok, at de er gode talere, men den er også en utrolig kærlig fugl, som kun sjældent bider. Desuden er de meget lydsvage i forhold til andre papegøjer. De fløjter meget, men de kan dog også larme grusomt, når de begynder at skrige! De er desuden gode til at udføre tricks. De er nok ikke ligeså udadvendte som andre papegøjer, og de kan være utroligt bange for nye ting. Derfor er det vigtigt, at de som unge lærer, at forandringer ikke er farlige.

Grå jacoer er kendt for deres store talent for at tale. Det er den papegøjeart, som kan lære flest forskellige ord, og de er så intelligente, at de også tit kan bruge ordene i den rette sammenhæng. Et godt eksempel på dette er "the alex studios", ledet af Irene Pepperber. Hun har lært den grå jaco Alex at kende forskel på farver og andre objekter. Grå jacoers intelligens er anslået til at være på højde med et 5-årigt barns. Grå Jaco papegøjen Alex døde i en alder af 31 år den 6. september 2007.

Eksterne henvisninger

The Alex Studios