Iltforgiftning: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
mNo edit summary
Linje 53: Linje 53:
*[[Trimix]]
*[[Trimix]]
*[[Teknisk dykning]]
*[[Teknisk dykning]]

[[Kategori:Dykning]]
[[Kategori:Sygdomme]]

Versionen fra 29. jan. 2006, 02:01

Iltforgiftning opstår efter at have indåndet gas/luft hvor iltpartialtrykket er på niveau med eller højere end ca. 0,6 atmosfære.

Inden for dykning skelner man imellem to former for iltforgiftning, Lungeforgiftning også kaldet helkropsforgiftning og centralnervesystemsforgiftning (CNS).

CNS

Centralnervesystemsforgiftning opstår ved indånding af gas/luft hvor iltpartialtrykket er på niveau med eller højere end 1,6 atmosfære. Denne form for iltforgiftning opstår meget hurtigere end lungeforgiftning. Hvad det høje iltpartialtryk nøjagtigt gør som fåresager forgiftningen er ukendt, men det menes at det høje iltpartialtryk hæmmer visse enzymer der har indflydelse på de biokemiske funktioner i hjernen.

Iltpartialtrykket der fåresager CNS forgiftningen kan variere. Flere faktore har indflydelse på CNS forgiftningen.


Af faktore der påvirker individers følsomhed overfor CNS forgiftning i negativ retning kan nævnes


Forskellige individer har forskellig følsomhed overfor CNS forgiftning, og denne følsomhed variere også over tid hos et individ.


CNS forgiftning medfører kramper der minder om et epeleptisk anfald, hvilket for en dykker vil resultere i drukning.


Symptomerne på CNS forgiftning er

  • Synsforstyrrelser, tunnelsyn, pletter og farver
  • Forstyrrelse af hørelse, tinituslignende ringen/brusen
  • Kvalme
  • Kildende fornemmelse i de mindre muskelgrupper i ansigtet, specielt i læberne
  • Irritabel
  • Svimmel
  • Følelsesløshed
  • Kramper

CNS forgiftning er noget en dykker skal være særligt opmærksom på hvis der anvendes nitrox til dykning eller ilt til dekompression.


Lungeforgiftning

Lungeforgiftning opstår efter at have indåndet gas/luft hvor iltpartialtrykket er imellem 0,6 og ca. 1 atmosfære igennem længere tid.


Ilt skader lungerne ved at fåresage hævelse i alveolerne. Denne hævelse forøger distancen ilten skal diffusiere ind i blodbanen. Hævelsen gør lungevæggen hård hvilket besværliggør vejrtrækningen. Hævelsen fortager sig efter nogen tid ved et lavere iltpartialtryk. Ved fortsat indånding af et højt iltpartialtryk vil alveolerne blive ødelagt og man vil dø af hypoxia på trods af det høje iltpartialtryk.


Hvis man indånder 100 % ilt ved et tryk på en atmosfære (Iltpartialtryk (PpO2) = 1 ATA) igennem en periode på 24 timer kan der opstå irritation af luftvejene og lungerne. Man vil få symptomer som hoste, stakåndet og smerte bag brystbenet. Ved lavere iltpartialtryk vil der gå længere tid inden symptomerne opstår.


Lungeforgiftning er inden for sportsdykning og teknisk dykning et problem der ikke eksistere fordi den tid man skal udsættes for forhøjet iltpartialtryk langt overstiger den tid en sportsdykker er udsat for det. Inden for mætningsdykning er det et problem.

Se også