Forskel mellem versioner af "Borchs Kollegium"

Spring til navigation Spring til søgning
124 bytes tilføjet ,  for 15 år siden
diverse sprogret og tilpasning
(Første udkast: "Bygningen" og "Beboerne")
 
(diverse sprogret og tilpasning)
'''Borchs Kollegium''' (Oprindeligtoprindeligt latinsk navn: ''Collegium Mediceum'') blev grundlagt den [[29. Majmaj]] [[1691]] af [[Ole Borch]], for at huse seksten fattige, gudfrygtige og lærde studiosos. Det er en af [[Københavns Universitet]] gamle [[Kollegium|kollegier]].
 
==Bygningen==
[[billede:Borchskollegium.jpg|frame|right|Borchs Kollegium om vinteren]]
 
Det oprindelige hus, inklusive Borchs [[bibliotek]] og kemiske[[kemi]]ske [[laboratorium|laboratorier]], blev ødelagt sammen med resten af byen Ived [[Københavns brand 1728]]. Huset blev genopbygget på resterne af det gamle og stod klar tre år og 5500 [[Rigsdalerrigsdaler]] senere i [[1731]].
 
I begyndelsen af det [[19. århundrede]], under [[Københavns bombardement]] i [[1807]], blev kollegiet endnu en gang brændt til grunden. Ifølge kilderne deltog studenter fra kollegiet i adskillige træfninger, som blev udkæmpet med landsatte britiske tropper. Bombardementet af byen endte dog med at ødelægge store dele af området omkring [[Vor Frue Plads]] og på tredjedagen – den [[4. september]] – brød ilden ud og bygningen gik op i flammer.
 
Den tredje bygning – huset som det står i dag – blev bygget i [[1824]]-25[[1825]] under arkitekt [[Peder MallingsMalling]]s ledelse. Det blev indviet den [[28. maj]] 1825.
 
==Beboerne==
Mange berømtehederberømtheder har boet på Borchs Kollegium. En [http://www.borchskollegium.dk/alumner.html fuldstændig liste] over alumner[[alumne]]r og eforer[[efor]]er kan findes på hjemmesiden. Særligt kan fremhæves [[Ludvig Holberg]], som virkede som efor for kollegiet fra [[1748]] til [[1754]] .
 
Også [[Jens Paludan-Müller]], alumne nr. 703, boede på Borchs Kollegium. OgHan huskes den dag i dag for sin indsats i den [[2. Slesvigske Krig]]. Han faldt ved [[Sankelmark sø,]] den [[6. februar]] [[1864]] og en mindesten i haven ærer hans dåd:<br>
JENS<br>
PALUDAN-MÜLLER<br>
 
==Ekstern henvisning==
*[http://www.borchskollegium.dk/ HomepageHjemmeside infor DanishBorchs Kollegium]
 
 
==Kilder==
Johannes Pedersen: Borchs kollegiums historie 1728-1823. København: Gad 1916.
 
[[Category:University of Copenhagen]]
[[Kategori:Københavns Universitet]]
 
[[en:Borchs Kollegium]]
15.064

redigeringer

Navigationsmenu