Borchs Kollegium: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Første udkast: "Bygningen" og "Beboerne"
 
diverse sprogret og tilpasning
Linje 1: Linje 1:
'''Borchs Kollegium''' (Oprindeligt latinsk navn: ''Collegium Mediceum'') blev grundlagt den 29 Maj [[1691]] af [[Ole Borch]], for at huse seksten fattige, gudfrygtige og lærde studiosos. Det er en af [[Københavns Universitet]] gamle kollegier.
'''Borchs Kollegium''' (oprindeligt latinsk navn: ''Collegium Mediceum'') blev grundlagt den [[29. maj]] [[1691]] af [[Ole Borch]], for at huse seksten fattige, gudfrygtige og lærde studiosos. Det er en af [[Københavns Universitet]] gamle [[Kollegium|kollegier]].


==Bygningen==
==Bygningen==
Linje 5: Linje 5:
[[billede:Borchskollegium.jpg|frame|right|Borchs Kollegium om vinteren]]
[[billede:Borchskollegium.jpg|frame|right|Borchs Kollegium om vinteren]]


Det oprindelige hus, inklusive Borchs bibliotek og kemiske laboratorier, blev ødelagt sammen med resten af byen I [[Københavns brand 1728]]. Huset blev genopbygget på resterne af det gamle og stod klar tre år og 5500 [[Rigsdaler]] senere i 1731.
Det oprindelige hus, inklusive Borchs [[bibliotek]] og [[kemi]]ske [[laboratorium|laboratorier]], blev ødelagt sammen med resten af byen ved [[Københavns brand 1728]]. Huset blev genopbygget på resterne af det gamle og stod klar tre år og 5500 [[rigsdaler]] senere i [[1731]].


I begyndelsen af det 19. århundrede, under [[Københavns bombardement]] i 1807, blev kollegiet endnu en gang brændt til grunden. Ifølge kilderne deltog studenter fra kollegiet i adskillige træfninger som blev udkæmpet med landsatte britiske tropper. Bombardementet af byen endte dog med at ødelægge store dele af området omkring Vor Frue Plads og på tredjedagen – den 4 september – brød ilden ud og bygningen gik op i flammer.
I begyndelsen af det [[19. århundrede]], under [[Københavns bombardement]] i [[1807]], blev kollegiet endnu en gang brændt til grunden. Ifølge kilderne deltog studenter fra kollegiet i adskillige træfninger, som blev udkæmpet med landsatte britiske tropper. Bombardementet af byen endte dog med at ødelægge store dele af området omkring [[Vor Frue Plads]] og på tredjedagen – den [[4. september]] – brød ilden ud og bygningen gik op i flammer.


Den tredje bygning – huset som det står i dag – blev bygget i 1824-25 under arkitekt [[Peder Mallings]] ledelse. Det blev indviet den 28. maj 1825.
Den tredje bygning – huset som det står i dag – blev bygget i [[1824]]-[[1825]] under arkitekt [[Peder Malling]]s ledelse. Det blev indviet den [[28. maj]] 1825.


==Beboerne==
==Beboerne==
Mange berømteheder har boet på Borchs Kollegium. En [http://www.borchskollegium.dk/alumner.html fuldstændig liste] over alumner og eforer kan findes på hjemmesiden. Særligt kan fremhæves [[Ludvig Holberg]] som virkede som efor for kollegiet fra 1748 til 1754 .
Mange berømtheder har boet på Borchs Kollegium. En [http://www.borchskollegium.dk/alumner.html fuldstændig liste] over [[alumne]]r og [[efor]]er kan findes på hjemmesiden. Særligt kan fremhæves [[Ludvig Holberg]], som virkede som efor for kollegiet fra [[1748]] til [[1754]] .


Også Jens Paludan-Müller, alumne nr 703, boede på Borchs Kollegium. Og huskes den dag i dag for sin indsats i den [[2. Slesvigske Krig]]. Han faldt ved Sankelmark sø, den 6. februar 1864 og en mindesten i haven ærer hans dåd:<br>
Også [[Jens Paludan-Müller]], alumne nr. 703, boede på Borchs Kollegium. Han huskes den dag i dag for sin indsats i den [[2. Slesvigske Krig]]. Han faldt ved [[Sankelmark sø]] den [[6. februar]] [[1864]] og en mindesten i haven ærer hans dåd:<br>
JENS<br>
JENS<br>
PALUDAN-MÜLLER<br>
PALUDAN-MÜLLER<br>
Linje 25: Linje 25:


==Ekstern henvisning==
==Ekstern henvisning==
*[http://www.borchskollegium.dk/ Homepage in Danish]
*[http://www.borchskollegium.dk/ Hjemmeside for Borchs Kollegium]




==Kilder==
==Kilder==
Johannes Pedersen: Borchs kollegiums historie 1728-1823. København: Gad 1916.
Johannes Pedersen: Borchs kollegiums historie 1728-1823. København: Gad 1916.

[[Category:University of Copenhagen]]
[[Kategori:Københavns Universitet]]


[[en:Borchs Kollegium]]
[[en:Borchs Kollegium]]

Versionen fra 30. jan. 2006, 22:30

Borchs Kollegium (oprindeligt latinsk navn: Collegium Mediceum) blev grundlagt den 29. maj 1691 af Ole Borch, for at huse seksten fattige, gudfrygtige og lærde studiosos. Det er en af Københavns Universitet gamle kollegier.

Bygningen

Fil:Borchskollegium.jpg
Borchs Kollegium om vinteren

Det oprindelige hus, inklusive Borchs bibliotek og kemiske laboratorier, blev ødelagt sammen med resten af byen ved Københavns brand 1728. Huset blev genopbygget på resterne af det gamle og stod klar tre år og 5500 rigsdaler senere i 1731.

I begyndelsen af det 19. århundrede, under Københavns bombardement i 1807, blev kollegiet endnu en gang brændt til grunden. Ifølge kilderne deltog studenter fra kollegiet i adskillige træfninger, som blev udkæmpet med landsatte britiske tropper. Bombardementet af byen endte dog med at ødelægge store dele af området omkring Vor Frue Plads og på tredjedagen – den 4. september – brød ilden ud og bygningen gik op i flammer.

Den tredje bygning – huset som det står i dag – blev bygget i 1824-1825 under arkitekt Peder Mallings ledelse. Det blev indviet den 28. maj 1825.

Beboerne

Mange berømtheder har boet på Borchs Kollegium. En fuldstændig liste over alumner og eforer kan findes på hjemmesiden. Særligt kan fremhæves Ludvig Holberg, som virkede som efor for kollegiet fra 1748 til 1754 .

Også Jens Paludan-Müller, alumne nr. 703, boede på Borchs Kollegium. Han huskes den dag i dag for sin indsats i den 2. Slesvigske Krig. Han faldt ved Sankelmark sø den 6. februar 1864 og en mindesten i haven ærer hans dåd:
JENS
PALUDAN-MÜLLER
FALDEN VED
SANKELMARK SØ
6. FEBRUAR 1864
--
INDAD FREMAD OPAD


Ekstern henvisning


Kilder

Johannes Pedersen: Borchs kollegiums historie 1728-1823. København: Gad 1916.