Ammunition: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.6.4) (robot Tilføjer: be-x-old:Боепрыпас
GrouchoBot (diskussion | bidrag)
Linje 74: Linje 74:
[[it:Munizione]]
[[it:Munizione]]
[[ja:弾薬]]
[[ja:弾薬]]
[[kk:Авиациялық оқ-дәрілер]]
[[lt:Amunicija]]
[[lt:Amunicija]]
[[nl:Munitie]]
[[nl:Munitie]]

Versionen fra 17. jul. 2011, 14:50

7.62 x 51 mm NATO ammunition - projektiler og patron.

Ammunition er et militært udtryk for projektil og drivladning i forening. Udtrykket stammer fra fransk og videre fra latin munire (at fremskaffe). Udtrykket anvendes også om sprængstoffer.

I overført betydning betegner ammunition argumenter, som anvendes i en diskussion.

Ordforklaring

Patroner - er ammunition som affyres fra pistoler, rifler eller maskingeværer. De består af et patronhylster med en sprængladning, en tændsats og et projektil.

Granater - er ammunition der typisk affyres fra maskinkanoner, artilleri eller mortérer. De er fyldt med højeksplosiver og eksploderer normalt når de rammer målet. I nogle tilfælde kan de indstilles til at eksplodere efter et givent stykke tid.

Hagl - er normalt mange projektiler der affyres fra samme patron.

Generelt

Ammunitions design er bestemt af dets formål. Anti-personnel ammunition er ofte designet til at fragmentere i vævet når det rammer en person, for at give maksimal skade. Anti-personnel granater indeholder oftest små metalkugler, og er designet til at sprænges i luften over det fjendtlige infanteri, så granatsplinterne kan gøre mest mulig skade.

Panserbrydende ammunition er generelt lavet af et hårdt materiale, og er spidst og tyndt. Brandprojektiler inkluderer granater med hvid fosfor, der brænder kraftigt. Lyssporprojektiler udsender lys og røg på vej mod målet, så skytten kan se det både i dagslys og om natten.

Ammunition, specielt til håndvåben, er specificeret af en stor mængde forskellige betegnelser med mål fra det metriske system og engelske mål som tommer og pund.

Komponenter til ammunition kan deles op i følgende kategorier:

  • Eksplosiver og fremdriftsmidler
  • Projektiler af enhver slags
  • Hylstre

Ammunition oplagres i ammunitionsdepoter.

Moderne tid

Moderne ammunitionstyper inkluderer ikke kun artilleri og mortérgranater, men i stigende grad flybomber, målsøgende bomber, raketter og missiler.

Se også



MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.