Koldinghus: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
→‎Historie: + Navne på de andre statuer
→‎Billedgalleri: Tilføj zinkstik fra 1866
Linje 54: Linje 54:
Image:Kolding - Koldinghus4.JPG|Set fra nord
Image:Kolding - Koldinghus4.JPG|Set fra nord
Image:Koldinghus kæmpe.png|Herkules-kæmpen i 1890'erne
Image:Koldinghus kæmpe.png|Herkules-kæmpen i 1890'erne
Fil:Jylland_02_Koldinghus_Slot_NV_1866.jpg|Set fra nordvest i 1866
</gallery>
</gallery>



Versionen fra 23. jul. 2011, 01:30

Koldinghus i dag, set fra nord

Koldinghus er et kongeslot i Kolding, som blev grundlagt midt i 1200-tallet. Det brændte i 1808 og stod længe som en ruin, inden en langvaring restaurering blev igangsat. Både slottet, selve restaureringen og museet på Koldinghus er i dag seværdigheder.

Fra voldanlægget omkring slottet er der en fremragende udsigt over byen og Slotssøen.

Historie

Koldinghus som ruiner i 1890'erne
Fil:Koldinghus-history-vertical.jpg
Koldinghus igennem tiden

Koldinghus i Kolding blev grundlagt i slutningen af 1200-tallet og opbygget gennem århundreder, hvor slottet havde en omskiftelig tilværelse, og mange forskellige funktioner som fæstning, kongeligt residensslot, ruin, museum og ramme om talrige forhandlinger.

Sin karakteristiske profil fik Koldinghus omkring 1600, da Christian 4. forhøjede vestfløjen med en etage og opførte det såkaldte Kæmpetårn, der hed sådan på grund af de fire statuer af helte og kæmper, Hannibal, Scipio, Herkules og Hector fra græsk mytologi opført på tårnet. I dag er kun statuen af Herkules tilbage.

Under den voldsomme pestepidemi i København i 1711 opholdt kong Frederik 4. og hoffet sig på Koldinghus. Under Frederik 4. blev slottet forsøgt forvandlet til et slot der svarede til tiden i overensstemmelse med barokkens krav til arkitekturen. Riddersalen forsvandt, etagerne blev udjævnet og slottet fik nye vinduer.


Branden

Under Napoleonskrigene havde Danmark allieret sig med Frankrig og Spanien både som respons på det engelske angreb på København og den danske flåde i 1807. Men det var også i håb om at man kunne vinde de skånske provinser(Skåne, Halland og Blekinge) tilbage med deres hjælp. En del af den spanske hær opholdte sig derfor på Koldingshus hvor de var blevet indkvarteret.

Natten mellem den 29. og 30. marts 1808 udbrød der brand på Koldinghus, da de spanske gæster fyrede for hårdt i kaminerne. Tiltrods for at der var brandposter sat op nåede man ikke at opdage branden før ilden havde spredt sig. Man fokuserede derfor på at redde folk ud af slottet frem for at redde slottet i sig selv.

Branden ødelagde så store dele af slottet at man fuldstændig opgav at genopbygge det. Dette skyldtes også at den danske alliance med franskmændene kom til at koste staten dyrt. Slottet forblev derfor en ruin i de efterfølgende år.

Restaureringen

Omkring 1830 besøger eventyrdigteren H. C. Andersen slotsruinen, og udtalte sig for bevaring af ruinen, som længe havde været stenbrud for Koldings borgere og egn, i 1863 opstår de første tanker om genopbygning, men først i 1890'erne kom der for alvor gang i genopbygningstankerne.

Først blev nogle rum i nordfløjen af Koldinghus sat i stand, efter få år var hele nordfløjen blevet restaureret, under første verdenskrig blev vestfløjen genopbygget. I 1930'erne startede genopbygningen af det høje tårn, men på grund af en afbrydelse med anden verdenskrig stod hele slottet først færdigt restaureret i 1970'erne. Restaureringen fik tildelt Europa Nostra-prisen i 1993.

Koldinghus administreres af Museet på Koldinghus, der blev oprettet i 1890.

Staldgården

Staldgården, som ligger ved Koldinghus, har været anvendt som stalde for heste tilhørende konger og embedsmænd på Koldinghus. Staldgården stammer ligesom Koldinghus fra slutningen af 1200-tallet, men bygningernes nuværende udseende stammer fra slutningen af 1600-tallet. I 1718 indrettede Frederik 4. Staldgården til brug for rytteriet, og i mere end 100 år var denne hjemsted for rytteriet, først Koldinghus Rytterdistrikt, senere Det holstenske Lansenerregiment.

Staldgården undgik branden på Koldinghus i 1808, og blev brugt til opmagasinering af militært materiel under Englandskrigene i 1808-1814. Senere blev bygningerne anvendt af byens købmænd til opmagasinering. I 1907 blev Staldgården igen overtaget af militæret, og der blev indrettet et remontedepot (dvs. opdræt og tilridning af heste til hæren).

Fra 1942Gestapos syd- og sønderjyske hovedkvarter her. I den ene af Gestapos to celler, hvor de tilfangetagne danske modstandsfolk var indespærret, kan man se fangernes navnetræk og inskriptioner indridset på væggene.

Ejere af Koldinghus

Billedgalleri

Ekstern henvisning

55°29′29.5″N 9°28′27.4″Ø / 55.491528°N 9.474278°Ø / 55.491528; 9.474278