Parallakse: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.6.4) (robot Tilføjer: kk:Жылдық параллакс
m r2.6.2) (robot Ændrer: ml:ദൃഗ്‌ഭ്രംശം
Linje 41: Linje 41:
[[lv:Paralakse]]
[[lv:Paralakse]]
[[mk:Паралакса]]
[[mk:Паралакса]]
[[ml:നക്ഷത്ര ദൃഗ്‌ഭ്രംശം]]
[[ml:ദൃഗ്‌ഭ്രംശം]]
[[ms:Ralat paralaks]]
[[ms:Ralat paralaks]]
[[nl:Parallax]]
[[nl:Parallax]]

Versionen fra 27. jul. 2011, 02:01

Parallakse (af gr. parallaxis 'skifte', af parallassein 'lade skifte') er det fænomen, at sigtelinjen til et stationært mål ændrer sig når man ser målet fra forskellige vinkler. Dette udnyttes såvel af dyr som af mennesker til at bedømme afstande.

Et forenklet eksempel på parallakse

Parallakse og "dybde-syn"

Levende væsener, der har to fungerende øjne pegende i den samme retning, ser deres "mål", f.eks. et byttedyr, fra to forskellige vinkler, og ud fra de små forskelle i de to øjnes "udsigt" kan man bestemme afstanden til de objekter der er synlige for begge øjne.

Parallakse i astronomien

Samme metode bruges i stor skala indenfor for eksempel astronomien til at måle afstande til "nære" stjerner: Hvis man tager to billeder af en bestemt stjerne med et halvt års mellemrum, vil Jorden i løbet af det halve år have bevæget sig fra ét punkt i sin bane til det diametralt modsatte punkt, en afstand målt i lige linje på ca. 300 millioner kilometer. Denne afstand er stor nok til at forårsage tilstrækkelige forskelle i sigteretningen til stjernen, og ud fra denne forskel og Jordbane-diameteren kan man beregne afstanden til stjernen.

Wikimedia Commons har medier relateret til: