Forskel mellem versioner af "(4) Vesta"

Spring til navigation Spring til søgning
1 byte tilføjet ,  for 10 år siden
m
kategoriflytning, småfix ved brug af AWB
m (r2.7.1) (robot Tilføjer: li:Vesta (planetoïde))
m (kategoriflytning, småfix ved brug af AWB)
Vesta har facon som en let fladtrykt kugle, med talrige ca. 150 kilometer store [[Krater|kratre]] på overfladen. [[Albedo]]en, eller evnen til at tilbagekaste lys, varierer kraftigt; omtrent den ene halvdel af Vesta er lys, og består formodentlig af lys [[regolit]], mens den øvrige, udpræget mørke side antagelig består af basalt i stil med det man finder i [[Månen]]s flade "have".
 
Et sted langs ækvator findes et mørkt område, ca. 200  km. i diameter, som nu bruges som referencemærke for 0 grader [[Længdekreds|længde]] i geografiske koordinater på Vesta: Populært sagt udgør dette mørke område, kaldet ''Olbers'' efter Vestas opdager, denne lille klodes "modsvar" til [[Greenwich]] her på Jorden. Olbers er et temmelig fladt terræn, og derfor næppe et krater, men præcis hvad det er, ved man endnu ikke.
 
Vestas kugleform brydes markant af et 460 kilometer stort [[krater]] ved sydpolen: Her har et andet [[himmellegeme]] ramt overfladen indenfor den seneste [[milliard]] år, og ved den lejlighed blev omkring 1 [[procent]] af Vestas masse slået løs. "Brudstykkerne" herfra svæver med rundt i Solsystemet, og enkelte er nået til og faldet ned på Jorden: Her igennem har vi opnået en forholdsvis detaljeret viden om Vestas geologi.
 
== Udforskning af Vesta ==
Den 27. september 2007 opsendte [[NASA]] rumsonden [[Dawn (rumsonde)|Dawn]], der d. 16. juli 2011 vil gå i kredsløb om Vesta. Dawn skal ikke lande på Vesta, men den vil fra kredsløbet gennemfotografere overfladen, så man vil kunne tegne et atlas over Vesta. Desuden vil Dawn kunne kikke ned til Vestas kappe, og forskellige spektrometre vil undersøge den. Efter cirka et år i kredsløb forlader Dawn Vesta, for at besøge [[dværgplanet]]en [[1 Ceres|Ceres]].
 
[[Kategori:SmåplaneterAsteroider]]
 
{{Link GA|de}}
{{Link GA|en}}
{{Link GA|es}}
 
[[als:(4) Vesta]]
[[ar:4 فيستا]]
188.448

redigeringer

Navigationsmenu