Action Directe: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
m + arbejdsgiverorganisation
m Action Directe (byguerilla) flyttet til Action Directe: primærbetydning
(Ingen forskel)

Versionen fra 6. feb. 2006, 22:37

Action Directe var en fransk venstre-orienteret terrorgruppe, som foretog en række snigmord og voldsomme angreb på forskellige institutioner i Frankrig i 1980erne.

Action Directe blev oprettet i 1977 ved sammenslutning af to grupper på det yderste venstre, GARI (Groupes d'Action Révolutionnaire Internationalistes, som var en revolutionær international aktionsgruppe) og NAPAP (Noyaux Armés pour l'Autonomie Populaire, en bevæbnet populær autonom-gruppe), der virkede som militærpolitisk koordinator for de autonome bevægelser.

I 1979 blev de samlede grupper omdannet til en bygurilla-organisation, som udførte voldsomme angreb under devisen, forsvar af anti-imperialisme og proletariet.

Gruppen blev forbudt af den franske regering i august 1982 og allierede sig med den tyske terrororganisation Rote Armee Fraktion i 1984.

Action Directe har udført ca. 50 angreb, blandt andet et maskingevær angreb en fransk sammenslutning for medarbejdere (arbejdsgiverorganisation) d. 1. maj 1979, regeringsbygninger, ejendomsmæglere, militære installationer, industriforetagender og staten Israel.

De har udført bankrøverier i proletariets hellige navn, dræbt den franske general René Audran, chefen for de franske våbensalg og i 1986 dræbte de direktøren for bilfabrikken Renault, Georges Besse.

Den 21.februar 1987, blev hovedpersonerne for Action Directe, Jean-Marc Rouillan, Nathalie Ménigon, Joëlle Aubron og Georges Cipriani, arresteret og senere dømt til livsvarigt fængsel.

Joëlle Aubron blev frigivet i 2004 af helbredsmæssige årsager.

En løbende kampagne, som udføres af stærkt venstreorienterede grupper i Frankrig, taler for frigivelse af de stadig fængslede Action Directe medlemmer, med påberåbelse af at de er politiske fanger.