Kapitæl (typografi): Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
1.173 bytes tilføjet ,  for 16 år siden
kopieret fra typo ordbog
m (størrelse > højde)
(kopieret fra typo ordbog)
[[Billede:small_caps.png|right|250px]]
En '''kapitæl''' er et stort bogstav ([[majuskel]]) skrevet i samme højde som et lille bogstav ([[minuskel]]) har i den aktuelle skrifttype. Kaldes også 'x-højden' ud fra højden på [[bogstav]]et x.
==Oprindelse==
Blev indført af Aldus Manutius i 1501 og er lidt unuanceret sagt versaler i x-højde. På moderne elektronisk tekstbehandling genereres kapitæler næsten altid ud fra skriften man skriver med. Således konverteres de oprindelige minuskler egentlig blot til formindskede versaler. De store bogstaver (f.eks. i et personnavn) forbliver i den oprindelige størrelse. Det er ikke helt korrekt at danne kapitæler på denne måde.
 
Oprindeligt var versaler specielt tegnede bogstaver, og altså ikke blot en formindskning af versalerne. Ved formindskningen kan man opnå den uheldige effekt, at de oprindelige minuskler bliver mere tyndbenede end de store begyndelsesbogstaver. Dette sker netop fordi hele bogstavet og dermed også stregerne formindskes. I mindre skrifttyper kan det som regel gå, i større bør man lade være eller anskaffe sig en specialtegnet kapitælskrift.
Kaldes også 'x-højden' ud fra højden på [[bogstav]]et x.
 
Til højre er et eksempel på uægte kapitæler, der dog kan gå an, fordi størrelsen er forholdsvis lille.
[[Billede:small_caps.png]]
Desuden kan kapitæler med held bruges i visse forkortelser, hvor bogstaverne normalt står med versaler, f.eks. NASA eller DSB.
==Kilde==
Typografisk ordbog
 
[[Kategori:Trykning og typografi]]
1.957

redigeringer

Navigationsmenu