Spring til indhold

Billedrør: Forskelle mellem versioner

17 bytes tilføjet ,  for 11 år siden
m
Retter flertydige WL (Monitor) ved brug af AWB
m (robot Ændrer: sv:Katodstrålerör)
m (Retter flertydige WL (Monitor) ved brug af AWB)
[[Fil:Cathode_ray_tube_with_deflection_coils.jpg|thumb|300px|Billedrør set bagfra med afbøjningsspoler ved billedrørhalsen.]]
Et '''billedrør''' er den [[Elektronisk komponent|komponent]] i et [[fjernsyn]] eller en [[Skærm (monitor)|monitor]] som viser billedet: Det er lavet af [[glas]], og har facon omtrent som en firkantet tragt, som er lukket i begge ender så det danner en lufttæt beholder med et [[vakuum]] indeni. Den lukkede, brede ende af »tragten« er skærmen: Her dannes billedet ved, at et strålebundt af [[elektron]]er, som skabes og styres i »tragtens« snævre ende, »fejer« hen over skærmen. På dennes inderside findes en belægning af fosfor, som lyser op når det rammes af elektronstrålen, så ved at variere dennes intensitet, skabes mørke og lyse partier forskellige steder i billedfeltet.
 
Strålen kommer igennem hele billedfeltet adskillige (for europæiske fjernsyn: 25) gange i sekundet. Den fosforbelagte skærm »gløder« i en brøkdel af et sekund efter at elektronstrålen har strejfet det - lige nok til at det lysende billede bliver »hængende« indtil næste gang strålen kommer forbi og »genopfrisker« det. Dette giver det »langsomme«, menneskelige [[øje]] en illusion af et blivende billede på skærmen, om end man (især i øjenkrogen) kan fornemme hvordan lyset fra et billedrør »flimrer«.