Forskel mellem versioner af "Kongeriget Sicilien"

Spring til navigation Spring til søgning
Ingen ændring i størrelsen ,  for 10 år siden
m
→‎Historie: Linkfix Frederik 2.
m (r2.7.1) (robot Tilføjer: nap:Regno 'e Sicilia)
m (→‎Historie: Linkfix Frederik 2.)
Roger brugte meget af de følgende ti år på at bekæmpe såvel ydre som indre fjender, og da det var overstået, fremlagde han i [[1140]] de såkaldte Ariano-assizer, en række love, der blandt andet lagde grunden til det sicilianske bureaukrati samt sikrede [[feudalisme]]n og frem for alt centraliserede magten i riget. I [[1139]] havde Roger også fået den legitime paves anerkendelse som konge, og han kunne nu koncentrere sig om krigstogter uden for riget. Således indtog hans flåde [[Mahdia]] i det nuværende [[Tunesien]], og flåden gik også til angreb på [[Østromerske Kejserdømme|det byzantinske rige]]. Kongeriget Sicilien blev efter dette i omkring hundrede år den førende sømagt i [[Middelhavet]].
 
Rogers efterkommere fastholdt magten til slutningen af det [[12. århundrede]], hvor den tysk-romerske kejser [[Henrik 6. (tysk-romerske rige)|Henrik 6.]] indtog kongedømmet og lagde det ind under [[Huset Hohenstaufen]] i [[1197]]. Den blot 3-årige kommende tysk-romerske kejser, [[Frederik 2. (tyskTysk-romerske rige)|Frederik 2.]], der faktisk også var barnebarn af Roger 2., blev sat på tronen, hvilket gav problemer i det centraliserede Sicilien. Samtidig var der flere tronprætendenter, men Frederik 2. opretholdt med skiftende værger magten, da striden efterhånden ebbede ud i [[1207]]. Frederik udbyggede Rogers assizer, hvilket resulterede i, at kongeriget Sicilien blev den første europæiske [[enevælde|enevældige]] stat, der trådte ud af feudalismen. Frederiks og Rogers lovgivning, nedfældet i ''Liber Augustalis'', var basis for sicilianske love helt til [[1819]]. Desuden grundlagdes et af de første universiteter, [[Napoli Universitet]] med tilnavnet ''Federico II''.
 
Efter Frederik regerede en af hans sønner nogle år, men i [[1266]] invaderede [[angevin]]ske tropper riget, hvilket bragte [[Karl 1. af Sicilien]] til magten. Han kunne dog ikke opretholde magten over hele riget, og efter [[Den sicilianske vesper]] i [[1282]], et oprør mod Karl, kom [[Peter 3. af Aragonien]] til magten i den del af kongeriget Sicilien, der befandt sig på Sicilien. Krigen fortsatte i tyve år derefter, men rokkede ikke ved, at riget de facto var delt i to: kongeriget Sicilien og kongeriget Napoli.
10.425

redigeringer

Navigationsmenu