Ikonoklasme: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
91 bytes fjernet ,  for 10 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (r2.7.1) (robot Tilføjer: id:Ikonoklasme)
No edit summary
'''Ikonoklasme''' ([[Græsk (sprog)|græsk]] for ''billedeødelæggelse'') er en bevidst destruktion eller injurier af vigtige symbolske billeder eller [[Ikon (billede)|ikoner]], som er anerkendt inden for en [[kultur]], [[religion]] eller i samfundet. En ikonoklastisk handling indebærer normalt, at aktiviteten er offentlig, oprørsk og udføres af en defineret gruppe.
 
Mennesker, som er involverede i eller støtter ikonoklasme, kaldes '''billedstormere''' eller '''ikonoklaster''', et begreb, som er blivet anvendt om enhver person, som bryder eller foragter etablerede [[dogme]]r eller [[konvention]]er. Omvendt er mennesker, der ærer eller nærer ærbødighed for religiøse billeder, blevet kaldt ikonolater. I en [[byzantinsk]] sammenhæng er de kendt som ikonoduler eller ikonofiler.
 
Ikonoklasme kan udføres ofte af folktilhængere medaf enandre anden religionreligioner, meneller er ofte et resultatresultatet af [[sekt]]eriske stridigheder mellem fraktioner af samme religion. De to byzantinske udbrud i løbet af [[8. århundrede|8.]] og [[9. århundrede]] var usædvanlige ved, at brugen af billeder var det vigtigste emne i denne tvist snarere end et biprodukt af større bekymringer. I [[kristendom]]men har ikonoklasme generelt været motiveret af en bogstavelig fortolkning af [[De 10 bud|de ti bud]] fra [[5. Mosebog]] kapitel 5: {{citat|Du må ikke have andre guder end mig. Du må ikke lave dig noget gudebillede i form af noget som helst oppe i himlen eller nede på jorden eller i vandet under jorden.}}
[[Fil:SaddamStatue.jpg|thumb|Et moderne eksempel på ikonoklasme: Statue af [[Saddam Hussein]] væltes af USAs militær.]]
 
Anonym bruger

Navigationsmenu