Triptykon: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
CocuBot (diskussion | bidrag)
m r2.6.1) (robot Tilføjer: et:Triptühhon
m r2.7.1) (robot Ændrer: be:Трыпціх
Linje 10: Linje 10:
[[Kategori:Religion]]
[[Kategori:Religion]]


[[be:Трыптых]]
[[be:Трыпціх]]
[[be-x-old:Трыптых]]
[[be-x-old:Трыптых]]
[[bg:Триптих]]
[[bg:Триптих]]

Versionen fra 21. aug. 2011, 13:37

Triptykon af Hieronymus Bosch, ca. 1501

Triptykon eller triptychon (-kån) (græsk, ordret: trefoldet), et tredelt billede, en lille tredelt skrivetavle og særligt en altertavle, bestående af et midtparti og to bevægelige, halvt så brede sidefløje, der som døre kan lukkes foran midtpartiet. Denne gotiske altertavletype kendes tidligst i ganske små eksemplarer, ikke større end skrivetavler, gerne skårne i elfenbensplader og benyttede som rejsealtre, der med pavelig tilladelse kunne bruges af prælater og fyrster. I dette lille format kunne tavlerne også nøjes med to lige store fløje, diptykon. Men da man ved år 1400 også optog formen i store alteropsatser, blev triptykon foretrukket som den mest monumentale og kom til at beherske Nordeuropa i 15. og begyndelsen af 16. århundrede. De udførtes som flade træskabe, fyldte med udskårne figurer og på fløjenes ydersider dekorerede med malerier. jævnligt kunne de dog udelukkende være malede, og stundom tilføjedes et par ydre fløje med malede billeder, så at tritykon forvandledes til et pentaptyptikon. den katolske skik at lukke disse skabe i fastetiden, så at de forgyldte relieffigurer skjultes, levede i Danmark endnu nogen tid efter reformationen.

Moderne fotografi som triptykon


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
Wikimedia Commons har medier relateret til: