Pave Johannes 23.: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.6.4) (robot Tilføjer: sr:Папа Јован XXIII
m r2.6.4) (robot Ændrer: sk:Ján XXIII. (pápež)
Linje 79: Linje 79:
[[sc:Angelo Giuseppe Roncalli]]
[[sc:Angelo Giuseppe Roncalli]]
[[simple:Pope John XXIII]]
[[simple:Pope John XXIII]]
[[sk:Ján XXIII.]]
[[sk:Ján XXIII. (pápež)]]
[[sl:Papež Janez XXIII.]]
[[sl:Papež Janez XXIII.]]
[[sr:Папа Јован XXIII]]
[[sr:Папа Јован XXIII]]

Versionen fra 23. aug. 2011, 11:44

Fil:JeanXXIII fanon.jpg
Pave Johannes 23.

Pave Johannes XXIII (Latin: Iohannes PP. XXIII), borgerligt navn Angelo Giuseppe Roncalli, (25. november 1881 i den italienske by Sotto il Monte - 3. juni 1963 i det apostoliske palads i Vatikanet).

Johannes XXIII er primært kendt for at indkalde det storstilede økumeniske koncil; Det andet Vatikankoncil, som på mange måder var banebrydende i sin modernisering af den katolske kirkes teologi og liturgi.

Roncalli blev ellers i 1958 valgt til pave som et kompromis, som man vurderede som harmløs efter den markante Pius XII. Før Pius' død bestred Roncalli det meget vigtige embede som patriark af Venedig.

Johannes XXIII med tilnavnet Den gode pave er desuden husket af eftertiden som en meget smilende og varm personlighed, der vandt folks hjerter, hvorend han kom frem. Han spillede en vis rolle i løsningen af konflikten kendt som Cubakrisen, og var i det hele taget en stor fortaler for fred og modstander af krig.

Pave Johannes Paul II saligkårede Johannes XXIII i år 2000, og dermed er den gode pave således på vej til at opnå helgenstatus. Ved samme lejlighed flyttedes hans afsjælede legeme fra en kiste i Peterskirkens krypt til en gennemsigtig glaskiste i selve basilikaen, hvor han nu kan beses af troende og turister. Saligkåringen betyder, at hans korrekte titel blandt katolikker nu er den salige Johannes XXIII.

Eksterne henvisninger


Efterfulgte:
Pave Pius 12.
Pave
1958–1963
Efterfulgtes af:
Pave Paul 6.

Skabelon:Link FA