Forskel mellem versioner af "Slien"

Spring til navigation Spring til søgning
Ingen ændring i størrelsen ,  for 10 år siden
m
ingen redigeringsopsummering
m (r2.7.1) (robot Tilføjer: ca:Schlei)
m
Fjorden er primært formet af ismasser og smeltevand i løbet af den sidste istid ([[Weichsel-istiden]]) for cirka 120.000 til 10.000 år siden. Formodentlig var det en gletsjertungers erosion (subglaciale erosion), som formede tunneldalen. Bakkerne omkring fjorden består for en stor del af [[moræneler]] fra tilbagetrækkende [[gletsjer]].
 
I [[vikingetiden]] var Slien sammen med [[Ejderen]] og [[Trenen]] en international handelsrute over [[Jylland]]s smalleste sted. I bunden af fjorden ved [[Haddeby Nor]] lå dengang vikingebyen [[Hedeby]], som senere blev forladt til fordel for byen Slesvig. [[Vikingemuseum Hedeby|Hedeby Museum]] fortæller nu historien om den forladte by. Andre vikingetidige bebyggelser ved Slien var blandt andelandre [[Kosel]] og [[Fysing]]. Vest for halvøen Rejsholm fandt arkæologerne i 1992 planker fra en stor [[Slispærringen|søspærring]], som blev dateret til 736. I 2001 bjærgede arkæologer resterne af et nordisk fragtskib cirka 80 meter ud for landsbyen [[Karskov]] (Karschau). Skibet har været 25 meter lang og mindst 6,60 meter bred. Skibsvraget kunne dendrokronologisk dateres til omkring 1138. Senere mistede Slien sin betydning som international handelsvej, da skibene blev større og ikke længere kunne besejle den flade fjord.
 
I middelalderen oprettede Erik af Pommern med [[Svaneborg]]en ved Sundsager over for Arnæs og med Kongeborgen i Bonert mindst to middelalderlige borge. Slien indgik i Danmarks sydlige grænseværn sammen med [[Dannevirke]] og [[Egernførde Fjord]]. På det smalleste sted ved Mysunde hindrede danske stillinger både i 1850 og 1864 tyskerne i at sætte over til Angel og dermed omgå Dannevirke.
1.763

redigeringer

Navigationsmenu