Vestbirk Højskole: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Flytter til bygningskategori
Villy Søvndal er også kendt...
Linje 40: Linje 40:


Kendte der har gået på Vestbirk Højskole:
Kendte der har gået på Vestbirk Højskole:
[[Thomas Buttenschøn]]
[[Villy Søvndal]], [[Thomas Buttenschøn]]





Versionen fra 18. sep. 2011, 21:39

Vestbirk Højskole var en folkehøjskole i landsbyen Vestbirk i Gedved kommune nordvest for Horsens.

Højskolen var en musikhøjskole, med linjefag inden for en lang række genrer, såsom rock, jazz, soul/funk, elektronisk musik, sangskrivning, verdensmusik, klassisk musik og folkemusik.


Forstander Grønvald Nielsen

Vestbirk Højskole blev grundlagt i 1884, men opnåede stærk fremgang, efter at Grønvald Nielsen i 1886 havde overtaget skolens ledelse, og efter århundredskiftet var den mellem de tre største i landet. Grønvald Nielsen udvidede skolen med en håndværkerafdeling, og sammen med kollegaen H. Nutzhorn fra Askov Højskole samlede Grønvald Nielsen de mange sangskrifter, de forskellige højskoler efterhånden havde udgivet i værket "Folkehøjskolens Sangbog".


Foran højskolens bygninger ud mod Vestbirkvej står en mindesten, bestående af en natursten og et bronzeportrætrelief af Grønvald Nielsen. Kunstneren Hansen Jacobsen har gengivet Grønvald Nielsen i halvfigur, stående med den ene arm hvilende på talerstolen. Hans ansigt er mildt og smilende. Man får et indtryk af en ivrigt talende og diskuterende mand med et venligt og imødekommende gemyt.

Inskriptionen lyder: GRØNVALD NIELSEN 1857 1931 FOLKEHØJSKOLENS YDMYGE TJENER OG ILDFULDE TALSMAND DET LIFLIGSTE SOLSKIN FRA VUGGEN TIL BAAREN ET SMIL GENNEM TAAREN

Grønvald Nielsens mindesten blev afsløret i 1932 og kostede 2500,- kr. [1]


Forstander 1973-2003: Jens Grøn - Præstesøn Har studeret teologi. Gik på musikkonservatoriet, og blev højskolemand.[2]

Forstander 2004-2005: Ole Kobbelgaard

Forstander 2005-2006: Lene Rikke Bresson


Vestbirk Højskole lukkede 29/09 2006 efter 122 år, heraf de 57 år som landets første højskole med musik på skemaet. Eleverne der gik på Vestbirk Højskole da den lukkede, valgte at fortsætter derfor deres højskoleophold på Ry Højskole.


Kendte der har gået på Vestbirk Højskole: Villy Søvndal, Thomas Buttenschøn


Vestbirk Musik- & Sportsefterskole købte i 2007 højskolebygningerne, der i dag fortsat bruges til undervisning og beboelse.



Noter

SkoleSpire
Denne artikel om en skole, en uddannelsesinstitution eller uddannelse er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i artiklen.