Forskel mellem versioner af "Unabhängige Sozialdemokratische Partei Deutschlands"

Spring til navigation Spring til søgning
m
Retter flertydigt link til: Halle - Ændrede link(s) til Halle (Sachsen-Anhalt)
m (Retter flertydigt link til: Halle - Ændrede link(s) til Halle (Sachsen-Anhalt))
Mens SPD ved valget til nationalforsamlingen i janaur [[1919]] formåede at få 37,9% af stemmerne, måtte USPD nøjes emd 7,6%. Partiet fortsatte dog sin medlemsvækst, og havde i foråret [[1920]] over 750.000 medlemmer. Ved valget til Reichstag i [[juni]] [[1920]] fik USPD da også hele 17,9% af stemmerne, og blev dermed en af de største grupper i parlamentet. SPD fik 21,7%.
 
En kontroversiel debat internt i partiet om hvorvidt det skulle melde sig ind i Komintern brød imidlertid ud på samme tidspunkt. Mens flere følte, at det at melde sig ind ville føre til at partiet mistede sin selvstændighed og skulle tage imod 'diktater fra [[Moskva]]', argumenterede særligt yngre medlemmer som [[Ernst Thälmann]] for et medlemskab, fordi det kun var gennem fællesskabet i Komintern at det ville være muligt at realisere partiets [[Socialisme|socialistiske]] idealer. På partiets kongres i [[Halle (Sachsen-Anhalt)|Halle]] i oktober [[1920]] vedtog et flertal medlemskab af Komintern. Det splittede partiet i to lejre. [[4. december]] [[1920]] blev partiets [[venstrefløj]] med omkring 400.000 medlemmer fusioneret med KPD, som blev til [[Vereinigte Kommunistische Partei Deutschlands]], mens den anden del af partiet med omkring 340.000 medlemmer og 3/4 af de 81 Reichstag-medlemmer fortsatte under navnet USPD. Partiet blev nu ledet af [[Georg Ledebour]] og [[Arthur Crispien]]. Over tid forsvandt de politiske forskelle mellem USPD og SPD, og efter attentatet på udenrigsminister [[Walther Rathenau]], som højreekstremister stod bag i juni [[1922]], dannede de to partiers grupper i Reichstag en fælles arbejdsgruppe [[14. juli]]. 24. september blev partierne formelt lagt sammen igen, og efter en kongres i Nürnberg tog partiet navnet ''Vereinigte Sozialdemokratische Partei Deutschlands'', hvilket igen blev forkortet til SPD i [[1924]].
 
En mindre gruppe bestående af bl.a. [[Theodor Liebknecht]] og Georg Ledebour fortsatte dog USPD frem til 1931, hvor partiet blev fusioneret med [[Sozialistische Arbeiterpartei Deutschlands]].
582.522

redigeringer

Navigationsmenu