Antidepressivum: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Thijs!bot (diskussion | bidrag)
m [r2.6.3] robot Tilføjer: ko:항우울제
m ret link
Linje 15: Linje 15:
Antidepressiva inddeles i følgende 6 grupper:
Antidepressiva inddeles i følgende 6 grupper:


1) [[Tricykliske antidepressiva (TCA),]] der virker ved at hæmme reabsorptionen af transmitterstofferne serotonin og noradrenalin - men ikke dopamin - fra synapsespalterne. Samtidig hæmmes kolinerge, histaminerge og alfa1 adrenerge receptorer.
1) [[Tricykliske antidepressiva (TCA)]], der virker ved at hæmme reabsorptionen af transmitterstofferne serotonin og noradrenalin - men ikke dopamin - fra synapsespalterne. Samtidig hæmmes kolinerge, histaminerge og alfa1 adrenerge receptorer.
Amitriptylin<ref>[http://www.netpatient.dk/amitriptylin.htm Amitriptylin]</ref>
Amitriptylin<ref>[http://www.netpatient.dk/amitriptylin.htm Amitriptylin]</ref>
[[Nortriptylin]]
[[Nortriptylin]]

Versionen fra 25. sep. 2011, 23:38

Antidepressiva er lægemidler som gíves primært mod moderat og svær depression. Målet med behandlingen i den akutte sygdomsfase er at "opnå fuldstændig symptomfrihed (remission) og genoprette det sociale funktionsniveau."[1]

Medikamenterne anvendes også i behandlingen af angst og tvangslidelser, samt på depressive følgesymptomer ved række somatiske tilstande såsom neuropatisk smerte, premenstruelt syndrom og menopausale gener.

Depression er hyppig, idet op til 15% af befolkningen i løbet af livet kommer til at lide af en depression. Der er en udtalt suicidalrisiko. Hos ældre kan symptomerne skjules under somatiske klager og tilstanden kan forveksles med demens.

Der er generelt konsensus om den biopsykosociale model, hvor også depression, ses som forårsaget af en kombination af flere faktorer - herunder biologiske, psykologiske og sociale faktorer.

En hypotese, som tidligere blev anset som en mulig totalforklaring på depression var mangel på aminer såsom serotonin og noradrenalin i cerebrale synapser [2]. Om ikke andet, så har denne hypotese bidraget til udviklingen af antidepressiva, som synes at have en effekt på bl.a. moderat og svær depression.

Alle antidepressiva øger koncentrationen af disse aminer i synapsespalten.

Gruppeinddeling

Antidepressiva inddeles i følgende 6 grupper:

1) Tricykliske antidepressiva (TCA), der virker ved at hæmme reabsorptionen af transmitterstofferne serotonin og noradrenalin - men ikke dopamin - fra synapsespalterne. Samtidig hæmmes kolinerge, histaminerge og alfa1 adrenerge receptorer. Amitriptylin[3] Nortriptylin

2) Selektive serotonin re-uptake hæmmere, der kun hæmmer re-uptake af serotonin, men ikke af de andre aminer (SSRI, også kaldt lykkepiller

3) Nyere midler, der ligesom de tricykliske hæmmer re-uptake af seotonin og noradrenalin, men ikke påvirker andre receptorsystemer (SNRI)

4) Midler, der overvejende virker ved at hæmme præsynaptiske alfa2-receptorer, hvorved der frigøres mere noradrenalin fra den præsynaptiske nerveterminal.

5) Monomainoxidaser-hæmmere MAO-hæmmere, der virker ved at hæmme enzymer, der nedbryder noradrenalin og serotonin.

6) Litium virker forebyggende på både manier og depressions-episoder.

Se også

Eksterne henvisninger

Skabelon:Link GA