Jørgen af Danmark: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (robot Tilføjer: hu:Dániai György herceg
m r2.6.4) (robot Ændrer: no:Jørgen av Danmark og Norge
Linje 59: Linje 59:
[[ko:덴마크의 조지]]
[[ko:덴마크의 조지]]
[[nl:George van Denemarken]]
[[nl:George van Denemarken]]
[[no:Georg av Danmark]]
[[no:Jørgen av Danmark og Norge]]
[[pl:Jerzy Duński]]
[[pl:Jerzy Duński]]
[[pt:Jorge da Dinamarca]]
[[pt:Jorge da Dinamarca]]

Versionen fra 29. sep. 2011, 02:39

Prince George
Hertug af Cumberland
Ægtefælle Anne af England
Hus Huset Oldenborg
Far Frederik 3. af Denmark
Mor Sophie Amalie af Braunschweig-Lüneburg
Religion Protestant
Ridder af Elefantordenen

1653

Prins Jørgen, i England kendt som Prince George of Denmark (* 2. april 1653 i København; † 28. oktober 1708 i London), var britisk prinsgemal, gift med prinsesse Anne (stuart), senere dronning Anne.

Han blev født i København i 1653 som den tredje og yngste søn af Frederik 3. og dronning Sophie Amalie (født prinsesse af Braunschweig-Lüneburg).

Han giftede sig med Anne i 1683. Hun var datter af den katolske hertug af York, den senere kong Jakob 2. af England. Som protestant sluttede prins Jørgen sig i 1688-1689 til Vilhelm af Oraniens parti. Da Vilhelm blev konge af England, udnævnte han prins Jørgen til hertug af Cumberland. Da Anne blev dronning i 1702, udnævnte hun sin mand til storadmiral af Irland. Prins Jørgen døde i 1708.

Hans ægteskab med Anne var succesfuldt, skønt fra 18 svangerskaber mellem 1684 og 1700 var der kun een søn, William, Duke of Gloucester, som overlevede spædbarns-årene, kun for at dø af kopper i 1700 som 11-årig. Som det var tilfældet med mange andre medlemmer af de kongelige og adelen, er denne lave overlevelsesrate et ret stærkt indicie på at Prins Jørgen led af syfilis. En anden teori er at Anne overførte hæmolytisk smitte til de nyfødte (Rhesus-sygdommen). Efter dronning Annes død tilfaldt den britiske trone kurfyrsten af Hannover.

Se også

  • Prins Jørgens Gård er en bygning tilknyttet Chritiansborg har sin oprindelse i 1670, hvor Christian V gav ordre til her at nedrive et ældre hus og opføre en staldbygning til brug for broderen prins Jørgen.

Eksterne henvisninger