Den store udrensning: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m rettet kategori
m r2.7.1) (robot Ændrer: pt:Grande expurgo
Linje 41: Linje 41:
[[no:Den store terroren]]
[[no:Den store terroren]]
[[pl:Wielki terror (ZSRR)]]
[[pl:Wielki terror (ZSRR)]]
[[pt:Grande Expurgo]]
[[pt:Grande expurgo]]
[[ro:Marea Epurare]]
[[ro:Marea Epurare]]
[[ru:Большой террор]]
[[ru:Большой террор]]

Versionen fra 3. okt. 2011, 05:33

Fil:Portrait of Stalin in 1936.gif
Josef Stalin, ca. 1936

Den store udrensning eller den store terror (russisk: Большая чистка) var en omfattende undertrykkelses- og forfølgelseskampagne, der blev igangsat af Josef Stalin i Sovjetunionen i 1936. Formålet var at sikre Stalins stilling ved at skaffe sig af med reelle og potentielle modstandere.

Terroren varede til 1938 og omfattede udrensninger indenfor Sovjetunionens kommunistiske parti, undertrykkelse af bønder ("kulakker"), deportationer af etniske minoriteter og forfølgelse af enkeltpersoner af andre grunde. Kampagnen var præget af fængslinger, drab, omfattende overvågning og udbredte mistanker om sabotage.

Mens mange 'almindelige' borgere blev sat i tvangsarbejdslejre, gik det anderledes brutalt for de ledende bolsjevikker. Kulminationen på udrensningen var de såkaldte Moskvaprocesser i 1937, hvor tusindvis af højtrangerende partimedlemmer, embedsmænd og officerer blev stillet for retten og tilstod forbrydelser mod partiet og staten. Mange af dem krævede tilmed at blive idømt dødsstraf. I medierne skabte sagen stor fuore, fordi det var tydeligt at tilståelserne var resultatet af massivt pres. De fleste blev imidlertid henrettet.

Antallet af ofre varierer fra det officielle tal 681.692 til nærmere 2 mio. I Vesten blev begrebet "den store terror" lanceret i Robert Conquests bog med samme titel fra 1968.

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: