Eleonore Tscherning: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Linje 42: Linje 42:
[[Kategori:Novelleforfattere fra Danmark]]
[[Kategori:Novelleforfattere fra Danmark]]
[[Kategori:Personer i Dansk Kvindebiografisk Leksikon]]
[[Kategori:Personer i Dansk Kvindebiografisk Leksikon]]
[[Kategori:Personer i Dansk Biografisk Leksikon]]

Versionen fra 14. okt. 2011, 09:57

Eleonora Tscherning

Eleonora[1] Christine Tscherning, døbt Hansen og senere navngivet Lützow (4. juli 1817 i Helsingør3. juli 1890 i København) var en dansk maler, gift med krigsminister Anton Frederik Tscherning.

Eleonora Tscherning var datter af husholderske Bolette Rasmussen og officeren Adam Tobias Lützow. Hun var født i et udenomsægteskabeligt samliv, og det tog 20 år, førend Eleonora fik vished om, hvem der var hendes forældre. Det skete i 1837, da Adam Tobias Lützow "adopterede" hende efter accept fra kong Frederik VI og samtidig giftede sig med Bolette Rasmussen. Anledningen var Lützows udnævnelse til chef for Artillerikorpset. Bolette Rasmussen var selv uægte barn og havde ved Eleonoras barnedåb givet den nyfødte efternavnet Hansen efter sin plejefader og ladet denne figurere som fader.

Eleonora Tscherning begyndte som blomstermaler, men forlod genren til fordel for landskabsmaleriet, og foruden at arbejde i kopiereværelset på Christiansborg var hun en der arbejdede og søgte motiver i naturen. Tscherning stod i nært venskabsforhold til, og lærte af, kredsen omkring J.Th. Lundbye, Thorald Læssøe og P.C. Skovgaard. Hun debuterede anonymt på Charlottenborg Forårsudstilling 1842 med et landskabs- og dyremaleri. På Charlottenborg udstillede hun landskabsmalerier frem til 1849, og i de senere år under eget navn. Tscherning blev dermed en af de første kvindelige malere, som stod frem med eget navn i stedet for at anvende pseudonym. Hendes kunstneriske produktion mindskedes i ægteskabet med krigsminister Anton Frederik Tscherning, som hun indgik 27. august 1845. Tscherning var dekorationsmaler ved P. Ipsens Terracottafabrik ca. 1868-84 og uddannede selv elever.

Eleonora Tscherning tegnet 1841 af J.Th. Lundbye

I stedet fyldte dagbogs- og forfattersysler mere i hendes liv. Hun udgav 1870 Fortællinger og var forfatter til en række folkelige småfortællinger, udgivet i 1870'erne, hvor hun dog stadig anvendte pseudonym ("E. Melas" eller mærket "E.T.") Hendes efterladte dagbøger givet et væsentligt indblik i livet i et højborgerligt, stærkt politisk og kulturelt miljø i 1800-tallet. Hendes ægtefælle døde i 1874, og sammen med familiemedlemmer udgav Tscherning hans Efterladte Papirer i 1876-78.

Hun er sammen med sin mand begravet på Garnisons Kirkegård.

Tscherning er bl.a. gengivet i en pennetegning af J.Th. Lundbye fra 1841.

Børn

Litteratur

Referencer

  1. ^ Der er uenighed om, hvorvidt navnet staves Eleonora eller Eleonore. Dansk Kvindebiografisk Leksikon og Det Kongelige Bibliotek anvender "Eleonora", mens Weilbachs Kunstnerleksikon anvender "Eleonore".

Kilder og eksterne henvisninger