Yasser Arafat: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Luckas-bot, fjerner ændringer fra 87.53.199.178 (diskussion | bidrag)
VolkovBot (diskussion | bidrag)
m r2.5.1) (Robot tilføjer kk:Ясир Арафат
Linje 80: Linje 80:
[[jv:Yasser Arafat]]
[[jv:Yasser Arafat]]
[[ka:იასირ არაფატი]]
[[ka:იასირ არაფატი]]
[[kk:Ясир Арафат]]
[[kn:ಯಾಸಿರ್ ಅರಾಫತ್]]
[[kn:ಯಾಸಿರ್ ಅರಾಫತ್]]
[[ko:야세르 아라파트]]
[[ko:야세르 아라파트]]

Versionen fra 17. okt. 2011, 23:04

Yasser Arafat på besøg i Danmark i 1999
Nobels fredspris
1994

Mohammed Abdel Rahman Abdel Raouf Arafat al-Qudwa al-Husseini bedre kendt som Yasser Arafat (24. august 1929 - 11. november 2004) leder af (siden 1993) og præsident for (siden 1996) Det palæstinensiske selvstyre, formand for PLO (Palestine Liberation Organization) siden 1969 og leder af al-Fatah, den største fraktion inden for PLO.

Arafat fik fornavnet Mohammed - men blev kaldt Yasser (Yassir) eller Abu Amman. Hans fødested er omdiskuteret - både Jerusalem, Cairo og Gaza har været nævnt som mulige byer. Arafat uddannede sig som ingeniør i Cairo, blev reserveofficer i den ægyptiske hær under Suez-krigen i 1956 og arbejdede senere som ingeniør i Kuwait. Sent i livet giftede han sig og fik et barn.

Arafat var formand for den palæstinensiske frihedsorganisation PLO, præsident for det nationale palæstinensiske selvstyre og leder af det sekulære politiske parti Fatah, som han grundlagde i 1959. Han brugte en stor del af sit liv på at kæmpe mod Israel for palæstinensisk selvstyre. Oprindelig var han modstander af Israels eksistens, en holdning han dog modificerede i 1988, da han accepterede FNs sikkerhedsråds resolution 242.

Arafat støttede åbenlyst Iraks diktator Saddam Hussein under Golfkrigen i 1991, hvor Irak invaderede nabolandet Kuwait. I den forbindelse gik der TV-billeder verden rundt af Arafat og Saddam Hussein, der kærligt omfavner og kysser hinanden - et ikke ualmindeligt syn i Mellemøsten.

Man ved kun lidt om Arafats private liv, men i 1991 - som 62-årig - giftede han sig i hemmelighed med den 28 år gamle journalist Suha Tawil. Hun fødte i 1995 datteren Zahwa Arafat.

Yasser Arafat modtog - sammen med Shimon Peres (Israel) og Yitzhak Rabin (Israel) Nobels Fredspris i 1994.

Arafat døde 11. november 2004 på et militærhospital i Paris efter nogen tids sygdom. Ingen ved med sikkerhed, hvad årsagen til hans død var. Der har været spekuleret i alt fra AIDS til forgiftning, men da der blev ikke foretaget obduktion, står det hen i det uvisse.[1] Arafat blev bisat dagen efter sin død i Muqata'en - hovedkvarteret, hvor han af Israel var sat i husarrest de sidste næsten tre år af sit liv.

Kilder

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA