Kønslæber: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m →‎Ændring af skamlæberne: Typo fixing, typos fixed: kirugi → kirurgi ved brug af AWB
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Vulva labeled.jpg|thumb|300px|(fra toppen)Klitorisforhud, klitoris, de små skamlæber, skedeåbningen, de store skamlæber, mellemkødet]]
[[Fil:Vulva labeled.jpg|thumb|300px|(fra toppen)Klitorisforhud, klitoris, de små skamlæber, skedeåbningen, de store skamlæber, mellemkødet]]
'''Skamlæber''' (også ''kønslæber'', [[Latin (sprog)|lat.]]: ''Labia pudendi'' = labia=læber, pudendi=skam) er en eller to par hudfolder der omkranser [[Skede (kønsorgan)|skedeåbningen]] som del af kvindens ydre [[kønsorgan]]er, [[Vulva]].
'''Skamlæber''' (også ''kønslæber'', [[Latin (sprog)|lat.]]: ''Labia pudendi'' = labia=læber, pudendi=skam) er en eller to par hudfolder der omkranser [[Skede (kønsorgan)|skedeåbningen]] som del af kvindens ydre [[kønsorgan]]er, [[Vulva]].
[[Fil:Female long labia1.jpg|thumb|right|250px|lang indre skamlæber]]
[[Fil:Human_vulva_and_pubic_hair.jpg|thumb|230px|right|Skamlæber]]
[[Fil:Human_vulva_and_pubic_hair.jpg|thumb|230px|right|Skamlæber]]



Versionen fra 12. nov. 2011, 11:47

(fra toppen)Klitorisforhud, klitoris, de små skamlæber, skedeåbningen, de store skamlæber, mellemkødet

Skamlæber (også kønslæber, lat.: Labia pudendi = labia=læber, pudendi=skam) er en eller to par hudfolder der omkranser skedeåbningen som del af kvindens ydre kønsorganer, Vulva.

lang indre skamlæber
Skamlæber

I menneskehunner og andre primathunner er der to sæt, kaldt hhv. de ydre skamlæber og de indre skamlæber (også de store og små skamlæber, Lat. labia majora pudendi og Labia minora pudendi). Mens der i de resterende pattedyrhunner kun er et sæt (kaldet labia pudendi eller labia vulvae), svarende til de små skamlæber.

Anatomi

De ydre/store skamlæber (lat. labia majora pudendi) er to store hudvolde der omgiver skamfuren. De ydre skamlæber går fra venusbjerget til mellemkødet. De dækker over og beskytter klitoris, urinrørsåbningen og skedeåbningen. De ydre skamlæber består af pigmenteret hud, fedtvæv og en anelse glat muskulatur og vil i kønsmodne kvinder i naturlig tilstand være delvist dækket af kønshår, desuden indeholder de en del sved- og talgkirtler.

De indre skamlæber

De indre/små skamlæber (lat. labia minora pudendi) er to bløde hårløse hudfolder indenfor de ydre skamlæber og til hver side af skedeåbningen. Hvor de indre skamlæber mødes over skedeåbningen findes klitoris, delvist eller helt dækket af klitorisforhud (lat. glans clitoridis). Ydresiden af de indre skamlæber er pigmenterede, indersiden indeholder talgkirtler der har en smørende virkning i forbindelse med samleje. De indre skamlæber

Pigmenteringen (farve), størrelse, form og det generelle udseende af skamlæberne kan variere stort fra kvinde til kvinde[1], således at et normalt eller generelt udseende ikke kan defineres. Nogle kvinder har indre skamlæber der er så små at de næsten er ikke eksisterende, mens andre har indre skamlæber der er fyldige og stikker ud over de ydre skamlæber. Ofte er skamlæberne asymmetriske.

Både de indre og ydre skamlæber er erogene zoner der kan stimuleres under sex. I forbindelse med seksuel opstemthed vil blodgennemstrømningen til skamlæberne øges således at de ændre farve og vokser i størrelse.

Ændring af skamlæberne

To piercinger med ringe igennem de indre skamlæber

Fjernelse kønsbehåringen er ret udbredt i Danmark og Vesten, enten udelukkende i området omkring skamlæberne eller kombineret med fjernelse af det resterende kønshår på venusbjerget. Dette er en forholdsvist ny udvikling i vesten, men har forekommet i andre kulturer i gennem århundreder.

Nogle kvinder vælger af æstetiske grunde at lade deres vulva udsmykke med forskellige piercinger igennem de ydre eller indre skamlæber, eller at lade dem tatovere.

Kosmetiske operationer af skamlæberne (nogle gange betegnet som intimkirurgiske operationer) er hovedsagligt reduktion af de indre skamlæber hvis de hænger så langt uden for de store skamlæber at det er generende eller opfattes som uæstetisk. Operationen kan medføre permanent nedsat følelse i kønsorganerne, arvæv og infektioner[2]. Kosmetiske operationer af de kvindelige kønsorganer, inkl. skamlæberne, er i Danmark kun lovlig hvis der er en medicinsk - ikke æstetisk/kosmetisk - grund dertil [3][4]. Forbuddet gælder både for børn og voksne. Lovlige grunde kan inkludere store gener i forbindelse med sex, sport, problemer med at cykle, etc. Mange læger og gynækologer har vist stor bekymring over det stigende antal af unge piger der får foretaget kønslæbe-kirurgi, af kosmetiske grunde, på kønslæber der ligger indenfor det anatomisk normale spektrum. De mener, at lægerne som foretager disse operationer er med til at sygeliggøre det normale [5].

I 2011 tog nogle universitetsstuderende i samarbejde med Sex og Samfund, initiativ til opstillingen af en såkaldt "kussomat", hvor kvinder i alle aldre anonymt kunne komme og bidrage med et billede af deres kønsorgan. Idéen var at vise, især de unge, hvor forskellige kvinders kønsorganer er, for at gøre op med pornoidealet som de mener er misvisende og skadeligt [6].

"Hottentotforklæde"

Nogle kulturer, hovedsagligt i Afrika, praktiserer en form for kønslemlæstelse (kvindelig omskæring), hvorved det hele eller store dele af skamlæberne, både de indre og ydre, skæres bort (sammen med klitoris, klitorisforhuden – og resterne eventuelt syes sammen). Kønslemlæstelse er ulovlig i Danmark. Forbuddet og straf gælder også selvom indgrebet sker uden for Danmarks grænser.

Nogle afrikanske kulturer finder store indre skamlæber æstetiske og praktisere en form for manuel udvidelse hvorved de bliver betydeligt større. Mest dramatisk set hos Khoisan-folket (hottentot) fra den sydlige del af Afrika, hvor det efter at have været selekteret efter i generation har udviklet sig til et genetisk karakteristika at kvinderne har indre skamlæber der stikker 6 centimeter uden for de ydre skamlæber – kaldet Hottentotforklæde af de første europæiske tilrejsende.

Referencer

Wikimedia Commons har medier relateret til: