Cricket: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Linje 57: Linje 57:
== Eksterne hvenvisninger ==
== Eksterne hvenvisninger ==
* [http://www.cricket.dk Dansk Cricket Forbund]
* [http://www.cricket.dk Dansk Cricket Forbund]
* [http://www.spilcricket.dk]


== Kilder ==
== Kilder ==

Versionen fra 28. nov. 2011, 11:44

Testmatch mellem Australien og Indien i Sydney 2004
Gærdet

Cricket er en holdsport der spilles af to hold med hver 11 spillere på holdet. Den moderne form af spillet stammer fra England og har været en etableret sport igennem flere århundrede. Cricket spilles verden over, men er i særdeleshed en populær sportsgren i mange af medlemslandene fra det engelske Commonwealth. I lande som Australien, Indien, Pakistan, Sri Lanka og Bangladesh er det en national sport.

Spillet

Cricketbane

Cricket spilles på en stor oval eller cirkelrund bane, hvor diameteren kan variere mellem 110 og 140 meter. Ydersiden af banen er markeret af et reb. Midt på banen, er der en rektangulær pitch. I hver ende af pitchen står der tre gærdepinde ovenpå ligger 2 overliggere, og tilsammen danner de gærdet.

Grundlæggende love

Deltagerne er to hold med 11 spillere på hver side.

Holdene skiftes til at være ved gærdet og til at være i marken. Kampen indledes med en lodtrækning. Den vindende holds anfører bestemmer om hans hold skal starte kampen ved gærdet eller i marken.

Gærdeholdet har to spillere på banen af gangen, der er placeret for hver sin ende af pitchen, hver udstyret med et bat af piletræ.

Markholdets spillere er alle i funktion. En er udpeget til kaster og en til keeper, medens resten er fordelt i marken omkring pitchen.

Der spilles med en rød bold bestående af kork omgivet af læder, med én glat og én ru side.

Gærdespillet

Gærdespillet går ud på at indtjene point. Spillet sættes i gang ved at kasteren kaster bolden ind på pitchen. Gærdespilleren forsøger at slå til bolden. Lykkes det, kan der tjenes point på flere måder. Gærdespilleren løber til den anden ende og skifter plads med sin holdkammerat. Der kan indtjenes point ved at løbe indtil markholdet har fået kastet bolden tilbage til keeperen. Der kan endvidere tjenes point, hvis gærdespilleren slår så godt til bolden at den løber udover banens afgrænsning (rebet). Det giver fire point uden at det er nødvendigt at løbe. Hvis bolden slås ud over rebet uden at den rører noget giver det seks point.

Markspillet

Markspillet har to formål. Dels at få gærdespilleren ud og dels at begrænse gærdeholdets pointscoring. Gærdespilleren kan komme ud på flere måder:

  • Kastet ud - Kasteren rammer gærdet med bolden, så gærdet mister mindst en af sine overliggere.
  • Grebet ud - Gærdespilleren slår bolden med bat eller hånd, så den gribes af en af markspillerne uden at den rører jorden.
  • Løbet ud - Under løb mellem gærderne kan gærdespilleren komme ud, hvis han ikke når tilbage til gærdet inden en markspiller rammer gærdet med bolden eller hvis en markspiller med bolden i hånden bryder gærdet.
  • Stokket ud - Ligner løbet ud. Forekommer når keeperen bryder gærdet med bolden i hånden, efter at slåeren har slået forbi bolden og er kommet uden for slaggrænsen uden at forsøge at løbe.

Kasteren kaster 6 bolde (en over), hvorefter der kastes 6 bolde fra den anden en af pitchen af en anden kaster.

Batting udstyr

  • Benskinner (puder)
  • Hjelm
  • Handske

Danske cricketklubber

Eksterne hvenvisninger

Kilder

SportSpire
Denne artikel om sport er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link GA