Holger Danske (modstandsgruppe): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
sidste gode
No edit summary
Linje 37: Linje 37:
* [[Orla Jens Christian Hansen]] †
* [[Orla Jens Christian Hansen]] †
* [[Hans Heister]]
* [[Hans Heister]]
* [[Ejler Frederik Hurtigkarl]] (Lyn, Arne, Lynet) †
* [[Mogens Jarset]] (Bob)
* [[Mogens Jarset]] (Bob)
* [[Preben Jarset]]
* [[Preben Jarset]]

Versionen fra 30. nov. 2011, 16:02

Fil:Stamps of Germany (DDR) 1969, MiNr 1512.jpg
Frimærke fra DDR, 1969
For alternative betydninger, se Holger Danske (flertydig).

Holger Danske var en af de største modstandsgrupper i København under 2. verdenskrig. Den talte henved 350 medlemmer mod krigens slutning i 1945. Gruppen stod for likvidering af ca. 200 stikkere og over 100 sabotageaktioner. Modstandsgruppen Holger Danske blev startet på adressen Overgaden neden Vandet 51B på Christianshavn i København. Over indgangen findes en mindetavle.

Gruppen tog navn efter sagnhelten Holger Danske. Den blev stiftet i foråret 1943. Holger Danske var en "borgerlig" modstandsgruppe i modsætning til den anden store modstandsgruppe BOPA "Borgerlige" Partisaner" (oprindeligt KOPA "kommunistiske partisaner), som blev dannet af kommunister og spaniensfrivillige. Holger Danske eller HD opstod i flere grupper I, II, III, IV og V. De kendte ikke noget til hinanden på grund af den løse struktur, så blev en gruppe afsløret, kunne de andre fortsætte.

Gruppen blev optrævlet af tyskerne ved to lejligheder, men det lykkedes dem ikke at identificere alle medlemmer. Gruppen led store tab, for 64 blev henrettet eller dræbt i aktion. Assistent Preben Hagelin, assistent Eduard Frederik Sommer, kaldet Lasse, møbelhandler Kai Holger Schiøth, stud. med. vetr. Per Sonne og kunstmaler Erik Nyemann var blandt de 11 myrdede modstandsfolk på hovedvej 1 ved Osted 9. august 1944, se Mordet på 11 modstandsfolk.

Stud. Theol. Christian Ulrik Hansen der var med i Holger Danskes gruppe IV blev henrettet 23. juni 1944. De mindes i et hæfte skrevet af deres gruppekammerat Bob.

Blandt de største aktioner var sprængningen af Forum-hallen på Frederiksberg 24. august 1943 og angrebet på B&W i 1944.

To medlemmer af Holger Danske var de kendte modstandsfolk Jørgen Haagen Schmith (alias "Citronen") der blev medlem af gruppen i foråret 1943 og Bent Fauerschou-Hviid (alias "Flamme"), der var medlem fra efteråret 1943. De deltog begge i sabotager i forskellige Holger Danske-undergrupper og gennemførte sammen en række likvideringer i 1944. Citronen og Flamme døde med en uges mellemrum i oktober 1944. Citronen blev skudt af tyskerne under voldsom ildkamp på Jægersborg Allé og Flamme tog sit eget liv under en razzia.

Nogle øvrige medlemmer

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.


† = omkom under besættelsen

Eksterne henvisninger