Newfoundland: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Patchfinder (diskussion | bidrag)
RedBot (diskussion | bidrag)
m r2.5.2) (Robot ændrer hu:Új-Fundland
Linje 37: Linje 37:
[[hi:न्यूफ़ाउण्डलैण्ड]]
[[hi:न्यूफ़ाउण्डलैण्ड]]
[[hr:Newfoundland]]
[[hr:Newfoundland]]
[[hu:Újfundland]]
[[hu:Új-Fundland]]
[[id:Newfoundland]]
[[id:Newfoundland]]
[[is:Nýfundnaland]]
[[is:Nýfundnaland]]

Versionen fra 1. dec. 2011, 15:25

Fogo, lille ø i Newfoundlands nærhed

Newfoundland (fransk: Terre-Neuve; irsk: Talamh an Éisc; latin: Terra Nova) er en canadisk ø på 111.390 km² og er dermed verdens femtende største. Newfoundland er den mest befolkede del af provinsen Newfoundland og Labrador. Newfoundland er adskilt fra Labrador af Belle Isle-strædet og fra Cape Breton af Cabot-strædet.

Newfoundland har 485.066 indbyggere (2001). St. John's er øens største by og provinsens hovedstad. Økonomien har traditionelt været baseret på fiskeri. Øen har haft indvandring fra flere europæiske lande, specielt fiskere fra Irland og Frankrig på grund af de gode fiskebanker uden for øen. Øen blev navngivet af den portugisiske opdagelsesrejsende João Vaz Corte-Real i 1472. L'Anse aux Meadows, hvor resterne af vikingeboliger blev fundet i 1960 af de norske forskere dr. Helge Ingstad og arkæologen Anne Stine Ingstad, ligger på Newfoundland. Mange mener, at øen Newfoundland vil være det bedste bud på Vinland, ét af de tre områder Leif den Lykkelige i følge sagaerne opdagede og navngav i Nordamerika ca. år 1000.

I de senere år har Newfoundland investeret mange penge i "offshore"-olieindustrien, bl.a. i Hibernia-feltet ud for kysten af Newfoundland, hvorfra der har været udvundet olie siden november 1997, samt i Terra Nova-feltet, hvor udvindingen begyndte i år 2001. Håbet er, at olie bliver Newfoundlands nye økonomiske base efter mange problemer med fiskeriet siden 1990'erne.

Wikimedia Commons har medier relateret til: