Vands damptryk: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Ny side.
(Ingen forskel)

Versionen fra 2. dec. 2011, 14:19

Af den vandrette akse aflæses temperaturen i °C, og af den lodrette akse aflæses mætningstrykket. Denne er gjort logaritmisk for nemmere at kunne aflæse kurvens værdier.

Damptryk er en angivelse af ved hvilket tryk ved forskellige temperaturer, at vand fordamper. Ved 1 atmosfærisk tryk = 1.013 hPa (hektopascal), sker det ved 100 °C. Ved temperaturer under 0,1 °C - det såkaldte triplepunkt - sker der en direkte omdannelse mellem is og damp udenom væskeformen. Mætningskurven beregnes således, hvor t er lig med temperaturen:


hPa


Eksempel: Ved stuetemperatur, 21 °C er mætningstrykket for damp = 24,9 hPa.

Den røde kurveskitsen er også et udtryk for, hvor meget væske luften kan oppebære. Ud fra hvor meget vand, der reelt er i luften, kan man så beregne den relative fugtighed, der kan aflæses på et hygrometer. Når temperaturen falder, vil den relative fugtighed stige, idet den absolute fugtighed er den samme, men mætningstrykket falder. Når den relative fugtighed når 100 %, er dugpunktet nået. Dampen omdannes til vand og falder til jorden. Den relative fugtighed beregnes således, hvor p er det aktuelle damptryk (partialtrykket):


 %


Eksempel: Aflæses den relative fugtighed på hygrometeret i stuen til 65 %, så er damptrykket = 16,2 hPa.

Dugpunktet d beregnes således via en mellemberegning m:



°C


I eksemplet med 65% relativ fugtighed ved 21 °C nås dugpunktet ved 14,18 °C.

Den absolute fugtighed beregnes således:


g/m³


I eksemplet bliver det til 11,93 gram damp pr. kubikmeter tør luft; og det er ens både ved stuetemperaturen og ved dugpunktet.