Kammerherre: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (robot Tilføjer: uk:Камергер
suppl.
Linje 1: Linje 1:
Titlen '''kammerherre''' anvendes ved [[hof]]fet. En kammerherre har oprindeligt været en fremtrædende [[embedsmand]] - ofte en [[adel]]ig person - med adgang til kongens gemakker (deraf titlen). I dag anvendes den kun som ærestitel. Der udnævnes fortsat kammerherrer. Det er alene dronningen, der afgør, hvem titlen skal gives til, oftest bliver den givet til afgåede højere embedsmænd eller til besiddere af større landejendomme. Desuden er cheferne for [[Den Kongelige Livgarde]] og [[Gardehusarregimentet]] kammerherrer.
Titlen '''kammerherre''' anvendes ved [[hof]]fet. En kammerherre har oprindeligt været en fremtrædende [[embedsmand]] - ofte en [[adel]]ig - med adgang til kongens kammer (deraf titlen). I dag anvendes den som ærestitel. Der udnævnes fortsat kammerherrer. Det er dronningen, der afgør, hvem titlen skal gives til. Oftest bliver den givet til afgåede højere embedsmænd eller til besiddere af større godser. Desuden er cheferne for [[Den Kongelige Livgarde]] og [[Gardehusarregimentet]] kammerherrer.


Tidligere fandtes også hoftitlerne [[kammerjunker (titel)|kammerjunker]] og kammerpage, der rangerer under kammerherre. Kammerjunker-titlen har ikke været brugt siden [[1947]] og kammerpage ikke i flere hundrede år. En hoftitel, som fortsat er i brug er [[hofjægermester]].
Tidligere fandtes også hoftitlerne [[kammerjunker (titel)|kammerjunker]] og kammerpage, der rangerer under kammerherre. Kammerjunker har ikke været brugt siden [[1947]] og kammerpage ikke i flere hundrede år. En hoftitel, som fortsat er i brug, er [[hofjægermester]].


Hoffet gør i visse situationer brug af kammerherrerne, fx når en nytiltrådt [[ambassadør]] skal ledsages til sin første [[audiens]] hos dronningen samt ved større festligheder i kongehuset.
Hoffet gør brug af kammerherrerne når en nytiltrådt [[ambassadør]] skal ledsages til sin første [[audiens]] hos dronningen samt ved større festligheder i kongehuset.


Kammerherrer "i tjeneste" bærer en rød uniform med en nøgle på højre frakkeskøde.
Kammerherrer "i tjeneste" bærer en rød uniform med en kammerherrenøgle på højre frakkeskøde.


[[Dronning (monark)|Dronning]] [[Margrethe 2.]] har også udnævnt kvindelige kammerherrer, der tillægges titlen '''kammerdame'''. Kammerdamerne har ikke uniform.
[[Dronning (monark)|Dronning]] [[Margrethe 2.]] har også udnævnt kvindelige kammerherrer, der tillægges titlen '''kammerdame'''. Kammerdamerne har ikke uniform.

Versionen fra 5. dec. 2011, 13:50

Titlen kammerherre anvendes ved hoffet. En kammerherre har oprindeligt været en fremtrædende embedsmand - ofte en adelig - med adgang til kongens kammer (deraf titlen). I dag anvendes den som ærestitel. Der udnævnes fortsat kammerherrer. Det er dronningen, der afgør, hvem titlen skal gives til. Oftest bliver den givet til afgåede højere embedsmænd eller til besiddere af større godser. Desuden er cheferne for Den Kongelige Livgarde og Gardehusarregimentet kammerherrer.

Tidligere fandtes også hoftitlerne kammerjunker og kammerpage, der rangerer under kammerherre. Kammerjunker har ikke været brugt siden 1947 og kammerpage ikke i flere hundrede år. En hoftitel, som fortsat er i brug, er hofjægermester.

Hoffet gør brug af kammerherrerne når en nytiltrådt ambassadør skal ledsages til sin første audiens hos dronningen samt ved større festligheder i kongehuset.

Kammerherrer "i tjeneste" bærer en rød uniform med en kammerherrenøgle på højre frakkeskøde.

Dronning Margrethe 2. har også udnævnt kvindelige kammerherrer, der tillægges titlen kammerdame. Kammerdamerne har ikke uniform.

Kammerherrer er indplaceret i Rangfølgens klasse 2, nr. 5.