Vesterålen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.6.4) (robot Tilføjer: pnb:وسٹرالن
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot tilføjer br:Vesterålen
Linje 30: Linje 30:
[[Kategori:Nordlands geografi]]
[[Kategori:Nordlands geografi]]


[[br:Vesterålen]]
[[ca:Vesterålen]]
[[ca:Vesterålen]]
[[de:Vesterålen]]
[[de:Vesterålen]]

Versionen fra 11. dec. 2011, 18:12

Midnatssol i Vesterålen
Eidsfjord i Vesterålen
Trollfjorden

Vesterålen (samisk: Viestterálas) er et ødistrikt, der ligger nordligst i Nordland fylke i Norge. Det ligger lige nord for Lofoten. Vesterålen omfatter et landareal på tilsammen 3.034 km² og består af kommunerne Andøy (659 km²), (248 km²), Hadsel (566 km²), Sortland (713 km²), Øksnes (317 km²) og Lødingen (531 km²).

Geografisk omfatter Vesterålen øerne Andøya, Langøya, Hadseløya, den vestlige del af Hinnøya, den nordlige del af Austvågøya og flere andre, mindre øer.

Vesterålen havde pr. 01.01.2004 en befolkning på 30.648 indbyggere fordelt på Andøy (5442), Bø (3029), Hadsel (8076), Sortland (9486), og Øksnes (4615).

De største byer er Andenes (i Andøy kommune), Sortland (i Sortland kommune), Melbu og Stokmarknes (i Hadsel kommune) og Myre (i Øksnes kommune).

Øerne i Vesterålen er bundet sammen med broforbindelser og har også færgefri forbindelse til fastlandet. Færgen over Hadselfjorden mellem Melbu og Fiskebøl er den naturlige forbindelse til Lofoten frem til Lofotens fastlandsforbindelse («Lofast») åbner i 2007. Der findes to flyvepladser i Vesterålen; Andøya lufthavn, Andenes og Stokmarknes lufthavn, Skagen. Hurtigruten anløber Risøyhamn (i Andøy kommune), Sortland, og Stokmarknes.

Vesterålen er rig på fortidsminder, og fund viser, at man med sikkerhed kan fastslå, at der har været bosættelse her helt fra yngre stenalder.

I Vesterålen findes både Norges ældste og yngste bjergarter. Bø har bjergarter, som er 3.500 mill. år gamle, mens man på Andøya (Ramsåfeltet) kan finde bjergarter, som "kun" er mellom 130 og 180 mill. år gamle.

Vesterålen har en af Norges tætteste forekomster af lokalaviser. Andøyposten, Vesteraalens Avis, Bladet Vesterålen, Øksnesavisa og netavisen Vesterålen Online er medier som dækker de fem kommuner.

I Vesterålen ligger også Trollfjorden som ligger i Hadsel kommunes del af Raftsundet.


Eksterne henvisninger