Fadder: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m robot Tilføjer: ja
typo, lille rettelse
Linje 1: Linje 1:
En '''fadder''' er en person hvis pligt det er at være til stede i kirken ved dåben og dermed være vidner til, at dåben foretages korrekt. Der skal være mindst tre og højst fem faddere. Der påhviler desuden fadderne en moralsk forpligtelse til at påvirke de mennesker, der tager sig af barnet, til at oplære barnet i den kristelige børnelærdom. Derimod skal en fadder ikke nødvendigvis sørge for barnets opdragelse og forsørgelse, hvis forældrene dør. Dette afgøres af de sociale myndigheder.
En '''fadder''' er en person hvis pligt det er at være til stede i kirken ved dåben og dermed være vidne til, at dåben foretages korrekt. Der skal være mindst tre og højst fem faddere. Der påhviler desuden fadderne en moralsk forpligtelse til at påvirke de mennesker, der tager sig af barnet, til at oplære barnet i den kristelige børnelærdom. Derimod skal en fadder ikke nødvendigvis sørge for barnets opdragelse og forsørgelse, hvis forældrene dør. Dette afgøres af de sociale myndigheder.


En fadder i den danske [[Folkekirke]] skal være døbt med en [[Dåb#Den kristne dåb|kristen dåb]] (dvs. vedkommende behøver ikke være medlem af Folkekirken, men kan godt være f.eks. [[katolik]]) og være over [[konfirmation]]salderen. En fadder skal ikke forveksles med en [[gudfar/gudmor]], der er den person der svarer for barnet ved dåben (denne person kan dog være en af fadderne).
En fadder i den danske [[Folkekirke]] skal være døbt med en [[Dåb#Den kristne dåb|kristen dåb]] (dvs. vedkommende behøver ikke være medlem af Folkekirken, men kan godt være f.eks. [[katolik]]) og være over [[konfirmation]]salderen. En fadder skal ikke forveksles med en [[gudfar/gudmor]], der er den person der svarer for barnet ved dåben (denne person vil dog ofte være en af fadderne).


'''Fadder''' bruges også i overført betydning om en person der støtter et barn i et u-land økonomisk via organisationer som Dansk [[Røde Kors]], [[Plan (organisation)|Plan]], [[Red Barnet]] og [[SOS-Børnebyerne]].
'''Fadder''' bruges også i overført betydning om en person der støtter et barn i et u-land økonomisk via organisationer som Dansk [[Røde Kors]], [[Plan (organisation)|Plan]], [[Red Barnet]] og [[SOS-Børnebyerne]].

Versionen fra 10. mar. 2006, 14:51

En fadder er en person hvis pligt det er at være til stede i kirken ved dåben og dermed være vidne til, at dåben foretages korrekt. Der skal være mindst tre og højst fem faddere. Der påhviler desuden fadderne en moralsk forpligtelse til at påvirke de mennesker, der tager sig af barnet, til at oplære barnet i den kristelige børnelærdom. Derimod skal en fadder ikke nødvendigvis sørge for barnets opdragelse og forsørgelse, hvis forældrene dør. Dette afgøres af de sociale myndigheder.

En fadder i den danske Folkekirke skal være døbt med en kristen dåb (dvs. vedkommende behøver ikke være medlem af Folkekirken, men kan godt være f.eks. katolik) og være over konfirmationsalderen. En fadder skal ikke forveksles med en gudfar/gudmor, der er den person der svarer for barnet ved dåben (denne person vil dog ofte være en af fadderne).

Fadder bruges også i overført betydning om en person der støtter et barn i et u-land økonomisk via organisationer som Dansk Røde Kors, Plan, Red Barnet og SOS-Børnebyerne.

En anden overført betydning er at stå fadder til noget eller være fadder til noget. Her anvendes "fadder" i betydningen ophavsmand eller grundlægger.