Jernbanestation: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Indsætter billede
m r2.7.1) (Robot tilføjer fa:ایستگاه قطار
Linje 49: Linje 49:
[[es:Estación de ferrocarril]]
[[es:Estación de ferrocarril]]
[[et:Raudteejaam]]
[[et:Raudteejaam]]
[[fa:ایستگاه قطار]]
[[fi:Rautatieasema]]
[[fi:Rautatieasema]]
[[fr:Gare ferroviaire]]
[[fr:Gare ferroviaire]]

Versionen fra 29. dec. 2011, 12:06

Oberdöbling Station i Østrig

En station (eller jernbanestation) er et sted, hvor passagerer kan stige på eller af tog. Stationer har som regel en eller flere stationsbygninger og et antal perroner. Det kan også være et sted uden passagerekspedition som f.eks. Valby Rangerstation (nedlagt) eller Skelbæk Station (på S-banen ved Dybbølsbro Station) (begge i Danmark).

Specifikationer

Størrelsen af stationer varierer meget. Nogle stationer har kun et enkelt spor, som eksempelvis i Øster Toreby, mens andre kan have langt over 10-20 spor.

De fleste stationer i Danmark er udstyret med billetautomater, der kan benyttes både inden og uden for stationernes lukketider. Men i åbningstiden kan passagerne serviceres i et eventuelt billetkontor. Flere af disse har også kiosker.

Passagernes ind- og udstigning sker normalt via en perron. Er der to eller flere spor, er der som regel flere perroner. Disse kan af passagererne nås enten ved overgange i niveau (perronovergange), overgangsbroer, eller tunneller der går under sporene.

Sikkerhedsmæssigt er der typisk en markering for, hvor langt ud man må bevæge sig, når der ikke holder et tog ved perron. Skærmdøre er et mere sikkert alternativ, og det benyttes bl.a. i Københavns Metros undergrundsstationer.

Jernbaneteknisk definition

Jernbaneteknisk bruges betegnelsen station om et togekspeditionssted der i hele døgnet, eller dele af døgnet, deltager i den sikkerhedsmæssige afvikling af toggangen. Når stationen deltager i den sikkerhedsmæssige afvikling af toggangen, er den togfølgestation. Mange ekspeditionssteder - som f.eks. Nørreport og Øster Toreby - der passagermæssigt omtales som stationer, er ikke egentlige stationer, men er i kategorien holdesteder skal rettelig betegnes trinbræt.

Trafik

Mange stationer i verden bruges ikke kun til en enkelt transportform, men som decideret omstigning. Nørreport station, eksempelvis, servicerer både regionaltog, S-tog, metro og busser. Af den grund er lige netop Nørreport også en af de mest trafikerede stationer i hele Danmark[kilde mangler].

For at afvikle en flydende trafik, er det også vigtigt at strukturen og organiseringen fungerer, på en station. Hvis et tog går i stå på en enkeltsporet station, som eksempelvis Øster Toreby, eller for den sags skyld i Københavns Metro, så kan andre tog ikke passere. I nogle tilfælde kan sådanne problemer løses, bl.a. i metroen, ved hjælp af sammenfletningskamre og sporskifter.

Se også


JernbaneSpire
Denne jernbaneartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Skabelon:Link GA