Compsognathus: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
+ {{kilder}}
m Datomaerker kilde mangler-skabeloner
Linje 1: Linje 1:
{{kilder}}
{{kilder|dato=Uge 52, 2011}}


{{taxobox2
{{taxobox2

Versionen fra 30. dec. 2011, 23:50

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Compsognathus
Compsognathus longipes
Compsognathus longipes
Bevaringsstatus
Kendes kun fra fossiler
Geologisk tidsalder: Late Jurassic
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukarya
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Underrække Vertebrata (Hvirveldyr)
Overklasse Tetrapoda (Tetrapoder)
Klasse Reptilia (Krybdyr)
Overorden †Dinosauria (Dinosaurus)
Orden †Saurischia
Underorden †Theropoda
Familie †Compsognathidae
Slægt †Compsognathus
Art †C. longipes
Videnskabeligt artsnavn
†Compsognathus longipes
Wagner, 1861
Hjælp til læsning af taksobokse

Compsognathus (græsk kompsos / κομψος "elegant", "raffineret" eller "fine", og gnathos / γναθος "kæbe") var en små, tobenet, kødædende theropod dinosaur. Dyret var på størrelse med en kalkun og levede omkring 150 millioner år siden, den tidlige Tithonian fase af den sene Jurassic periode, i hvad der nu Europa. Palæontologer har fundet to velbevarede fossiler, en i Tyskland i 1850'erne og det andet i Frankrig mere end et århundrede senere. C. longipes er den eneste anerkendte arter, selv om de større eksemplar opdaget i Frankrig i 1970'erne engang blev anset for at tilhøre en selvstændig art, C. corallestris.

Mange præsentationer stadig beskriver Compsognathus som en "kylling-størrelse" dinosaur på grund af den ringe størrelse af den tyske model, som nu menes at være en juvenil form af de større franske prøven. Compsognathus er en af de få dinosaurer, hvor kosten er kendt med sikkerhed: resterne af små, adrætte firben er bevaret i maver af begge prøver. Tænder opdaget i Portugal kan blive yderligere fossile rester af slægten.

Selvom det ikke er anerkendt som sådan på tidspunktet for sin opdagelse, Compsognathus er den første theropod dinosaur kendt fra et rimeligt komplet fossilt skelet. Indtil 1980'erne og 1990'erne var Compsognathus den mindste kendte ikke-avialan dinosaur og den nærmeste formodede slægtning til den tidlige fugl Archaeopteryx. Således slægten er en af ​​de få dinosaur slægter at være kendt uden for paleontological cirkler.

Skabelon:Link GA Skabelon:Link GA Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link GA