Kartoffelkuren: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
katfix
ZéroBot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot tilføjer fr:Kartoffelkuren
Linje 7: Linje 7:
[[Kategori:Danmarks politik]]
[[Kategori:Danmarks politik]]
[[Kategori:Offentlig økonomi]]
[[Kategori:Offentlig økonomi]]

[[fr:Kartoffelkuren]]

Versionen fra 17. jan. 2012, 23:46

Kartoffelkuren er den populære betegnelse for et finanspolitisk indgreb, navngivet efter indførelsen i forbindelse med efterårsferien (kartoffelferien).

Med kartoffelkurens indførelse i 1986 under Schlüter-regeringen blev det dyrere at låne til forbrug og boligbyggeri for den danske befolkning. Den kontraktive finanspolitik, som blev gennemført med kartoffelkuren, opnåede mærkbare resultater på betalingsbalancen. Allerede i 1987 blev underskuddet reduceret med 16 mia. kr., så det nu lød på 20 mia. kr. Grunden til den positive udvikling på betalingsbalancen var et brat fald i den indenlandske efterspørgsel efter varer. Forbruget i landet gik i stå i årene efter kartoffelkuren, samtidig med at den danske befolkning valgte at spare mere op. Inden for boligbyggeriet fik den faldende aktivitet også konsekvenser. Kartoffelkurens indførelse af mixlån medførte et kraftigt fald i nybyggeri. Nedgangen i landets aktivitet fik konsekvenser på arbejdsmarkedet, hvor ledigheden steg.

Alt i alt opnåede regeringen sine mål med at sænke det private forbrug, og dermed vende underskuddet på betalingsbalancens løbende poster. Konsekvenserne blev dog, at ledigheden steg, hvilket førte til øgede offentlige udgifter, da flere i samfundet modtog overførselsindkomster.