Smykke: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot tilføjer ka:სამკაული
m r2.6.4) (Robot tilføjer mr:दागिने
Linje 49: Linje 49:
[[ku:Cewer]]
[[ku:Cewer]]
[[lt:Papuošalas]]
[[lt:Papuošalas]]
[[mr:दागिने]]
[[nds-nl:Opsmuk]]
[[nds-nl:Opsmuk]]
[[new:तिसा]]
[[new:तिसा]]

Versionen fra 28. jan. 2012, 20:55

Fil:Rav.jpg
Smykkekæde med perler af rav

Et smykke er en genstand, båret udelukkende for syns skyld. Det er altså ikke en beklædningsgenstand i gængs forstand, men noget man bærer uden på påklædningen, eller direkte på kroppen. Et smykke vil som regel være udformet i et udsøgt metal, af smykkestene, eller som en kombination af disse, og derved repræsentere en vis værdi. Smykker anses ofte for at være finere, jo dyrere de er. Derfor har smykker også traditionelt været brugt som en måde at udstille rigdom på. Ligeledes har smykker også været et udtryk for magt; den der havde en flotteste krone, eller hvis kone bar de dyreste smykker, måtte være den mest betydningsfulde mand. De fleste kongedømmer har en samling af kronjuveler, som kun bruges ved særlige lejligheder. Historisk har de også tjent som et symbol på kongehusets magt og vælde.

Traditionelt er smykker hovedsagelig blevet båret af kvinder, og kun i mindre grad af mænd. I senere europæisk historie har de eneste accepterede smykker til mænd været manchetknapper, en slipsenål og forlovelses/vielsesring. I dag er en (simpel) halskæde eller ring i det ene øre dog også accepteret, selvom det stadig ikke anses for sømmeligt ved finere lejligheder. I nogle afrikanske stammer har smykker dog traditionelt været båret af både mænd og kvinder.

Mennesker har lavet smykker af metal, lige siden de første mennesker lærte at forarbejde kobber for 6000 år siden. Inden da har man brugt: Ben, muslingeskaller og skaller fra strudseæg.

Liste over de mest almindelige smykker:

Wikimedia Commons har medier relateret til: