Achilleus: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
45 bytes fjernet ,  for 10 år siden
m
Gendannelse til seneste version ved Luckas-bot, fjerner ændringer fra 192.38.120.165 (diskussion | bidrag)
No edit summary
m (Gendannelse til seneste version ved Luckas-bot, fjerner ændringer fra 192.38.120.165 (diskussion | bidrag))
'''Achilleus''' er i [[græsk mytologi]] søn af [[Peleus]] og [[Thetis]]. Peleus var en græsk [[Hero|sagnhelt]] og søn af [[Zeus]] og næsten på højde med sin søn.
 
Thetis er datter af havguden [[Nereus]] og selv en havgudinde. Hun er meget smuk og kaldes i Iliaden "den sølverfodede". Zeus havde svagt punkt for hende, hun snoede ham om sin lillefinger og fik ægteskabet med Peleus i stand. Thetis dyppede Achilleus i [[Styx]]' vand, og han blev usårlig - undtagen der hvor Thetis holdt ham: ankel og hæl. Hælen blev hans ømme punkt og ledte til hans død. Heraf kommer navnet [[akillessene]]n og udtrykket [[akilleshæl]] om et menneskes svage punkt (dog er dette en senere romersk tilføjelse).
 
Achilleus optræder i ''[[Iliaden]],'' hvor han kæmper sammen med [[achaier]]ne mod trojanerne ([[Ilion]]: grækere mod trojanere). Han skændes med kong [[Agamemnon]] og skænderiet resulterer i at Agamemnon fratager Achilleus hans krigsbytte, en smuk ung pige ved navn [[Briseis]], der kaldes "den stramtombæltede" eller "den ferskenkindede". Herefter nægter Achilleus at deltage i kampen. Det fører til talrige tab, da han ikke kan undværes. Først da hans elsker [[Patroklos]] bliver dræbt af den trojanske prins [[Hektor]], genindtager han sin plads i rækkerne for at få hævn. Han dræber Hektor, og Iliaden slutter med Hektors begravelse.
17.696

redigeringer

Navigationsmenu