Festen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
Linje 107: Linje 107:
* {{imdb titel|id=0154420}}
* {{imdb titel|id=0154420}}


{{Bodilprisen for bedste danske film}}
{{start boks}}{{s-priser}}
{{Robert for årets danske spillefilm}}
{{rækkefølge
| titel=[[Bodilprisen for bedste danske film]]||år='''1999'''
| før=''[[Let's get lost]]''
| efter=''[[Den eneste ene]]''}}
{{rækkefølge
| titel=[[Robert for årets danske spillefilm]]||år='''1999'''
| før=''[[Let's get lost]]''
| efter=''[[Den eneste ene]]''}}
{{slut boks}}


{{DK-filmstub}}
{{DK-filmstub}}

Versionen fra 6. feb. 2012, 02:45

Festen
Fil:Celebration.poster.jpg
Overblik
Genre Drama, Dogme
Instrueret af Thomas Vinterberg
Manuskript af Thomas Vinterberg
Mogens Rukov
Medvirkende Ulrich Thomsen
Henning Moritzen
Thomas Bo Larsen
Paprika Steen
Birthe Neumann
Fotografering Anthony Dod Mantle
Klip Valdís Óskarsdóttir
Musik af Lars Bo Jensen
Produceret af Birgitte Hald
Distributør Scanbox Danmark
Udgivelsesdato 19. juni 1998
Censur 11 år Tilladt for børn over 11 år
Længde 105 minutter
Oprindelsesland Danmark
Sprog Dansk
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
på danskefilm.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata

Festen er en dansk film fra 1998, instrueret af Thomas Vinterberg og produceret af Nimbus Film. Det er den første dogmefilm og fortæller om en familiefest, hvor der kommer meget fortrængt op til overfladen efterhånden som festens deltagere føler trang til at få det ud. Filmens plot er ikke alene fiktivt; det er baseret på en løgnehistorie (se Baggrunden for filmen).

Den blev i 2006 udvalgt som en af tolv film i den danske kulturkanon som af kanonudvalget blev anset som essentiel for den danske kulturarv[1]. Filmen er produceret af www.nimbusfilm.dk

Handling

Folk er kommet fra nær og fjern for at fejre Helges 60 årsfødselsdag. Salen er fyldt op, og stemningen er god. Lige indtil Christian, Helges ældste søn, holder tale. Stemningen i lokalet vender og gæsterne bliver mundlamme, men kun de færreste kender til sandheden.

Helges datter, Linda, er død, og hendes tvillingebror, Christian, bor i Paris. Barndommen havde de tilfælles. Faderen voldtog dem, moderen tav i de mange år. Deres yngre søskende, Helene og Michael, havde ingen anelse om hvad der foregik bag de lukkede døre. Det var familiens hemmelighed. Men til Helges 60 års fødselsdag får alle sandheden at vide. Men hvem ville tro på, at Helge, den rare og venlige mand, kunne have sex med sine egne børn? Det er en alvorlig forbrydelse som familien er udsat for. Christian tænker meget på sin nyligt afdøde søster, og til faderens fødselsdag, mener han at det er på tide at dele deres forfærdelige barndomsminder med resten af familien. Dette gør han så da han holder tale. Faderen kan vælge mellem 2 taler, den gule eller den grønne. Med tilråb fra gæsterne beslutter Helge sig for at vælge den grønne, der så forekommer sig at være "sandhedstalen". Christian har valgt at kalde talen "Når far sku' i bad". Hele forsamlingen griner og er glade, men hvad de ikke ved er at den frygtelige sandheden lurer lige om hjørnet. Talen omhandler bl.a. den afdøde søster, som han på trods af misbrug af sin far, havde et tæt forhold til. Hun begår selvmord, og det får stor betydning for Christians liv, selvom han bor i Paris, og hun boede i Danmark. Da Christian holder tale, kommer han mere og mere ind på, hvor voldeligt og forfærdeligt det hele var, dengang han var barn. Det resulterer i, at han bliver smidt udenfor porten af sin bror og to andre mænd. Han kommer ind i huset igen, og prøver at fortsætte hvor han slap, men bliver igen smidt ud af huset. Christians mor prøver at forsikre alle gæsterne om, at det slet ikke er rigtigt, det Christian siger om misbrug af ham og hans søster.

Medvirkende

Skuespiller Rolle
Ulrich Thomsen Christian Klingenfeldt-Hansen
Henning Moritzen Faderen Helge
Thomas Bo Larsen Broderen Michael
Paprika Steen Søsteren Helene
Birthe Neumann Moderen Elsie
Trine Dyrholm Servitricen Pia
Helle Dolleris Mette, Michaels kone
Therese Glahn Servitricen Michelle
Klaus Bondam Toastmasteren Helmut von Sachs
Bjarne Henriksen Kokken Kim
Gbatokai Dakinah Gbatokai
Lasse Lunderskov Onklen
Lars Brygmann Receptionisten Lars
Lene Laub Oksen Søsteren Linda
Linda Laursen Birthe
John Boas Farfar
Erna Boas Farmor

Placering på hitlister

På en liste i The Times fra april 2008 over filmhistoriens 100 bedste film er Festen nr. 84[2].

Teaterstykke

"Festen" er blevet omsat til teaterstykke. Helle Dolleris og Thomas Bo Larsen, som er med i filmen, spiller også med i teaterstykket, der blev uropført i Tyskland i 2001. Det har senere været opført mange andre steder, blandt andet i London og på Broadway i New York City. Første gang det blev opført i Danmark var i perioden 12. oktober - 14. december 2007Gasværket i København.

Vendsyssel Teater opsætter Festen som teaterstykke i perioden 20. marts - 1. maj 2010. Under Instruktion af Mogens Pedersen. Manuskript Mogens Rukow, Bo Hr. Hansen og Thomas Vinterberg. Scenografi Christian Tom Petersen, Lysdesign Carl Koytu Medvirkende Kresten Andersen, Susanne Heinrich, Martin Hestbæk, Anne Oppenhagen Pagh, Jørgen Bing, Hans Holtegaard, Lone Rødbroe, Morten Christensen, Christine Gjerulff, Roger Matthisen & Linea voss m.fl.

Baggrunden for filmen og teaterstykket

Idéen til filmen er baseret på en løgnehistorie, som en anonym 34-årig sønderjyde - kendt som Allan - havde fortalt i DR's radioprogram Koplevs KrydsfeltP1 den 28. marts 1996. Instruktøren Thomas Vinterberg hørte programmet og blev grebet af Allans mod og retfærdige vrede[3]. Han opsøgte vennen Mogens Rukov, og sammen udviklede de så manuskriptet til filmen.

I 1999 fattede journalist Claus Christensen fra Filmmagasinet Ekko mistanke til, at der er noget galt med historien: En gennemgang af de faktuelle informationer fra Koplevs Krydsfelt afslørede en række mistænkelige forhold. Dødeligheden i Allans familie var mistænkelig høj; på mindre end et år døde hans kæreste, hans tvillingesøster og moderen. Desuden rodede "Allan" rundt i sine stedsøskendes alder og han måtte digte for at forklare et 11. skoleår på en kostskole. Desuden var den helt gal med dateringen af fødselsdagstalen.

Claus Christensen kontaktede derpå radiovært Keld Koplev, men kommer ikke længere med sagen.

Derimod lykkedes det DR-journalist Lisbeth Jessen i 2002 at finde frem til "Allan", og i en P1-montage, tilrettelagt af hende, (som blev kåret som den bedste radiomontage ved Prix Italia konkurrencen 2003)[4] bekræfter han, at han har opdigtet historien; Han har ingen tvillingesøster, hotellet eksisterer ikke, fødselsdagstalen er aldrig blevet holdt, og han har aldrig været udsat for incest.[3]

Litteratur

Noter

  1. ^ Filmkanon
  2. ^ (engelsk)Top 100 Films: 90 - 81, The Times, 26. april, 2008
  3. ^ a b Der var engang en fest - af Claus Christensen, Filmmagasinet Ekko, 18. maj 2003
  4. ^ Efter Festen - DR Dokumentarzonen, Montage, 27. september 2003

Eksterne henvisninger

DanskSpire
Denne artikel om en dansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film