Shona: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m stilret
VolkovBot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot ændrer de:Schona (Volk)
Linje 18: Linje 18:


[[af:Masjona]]
[[af:Masjona]]
[[de:Shona (Volk)]]
[[de:Schona (Volk)]]
[[en:Shona people]]
[[en:Shona people]]
[[eo:Ŝonaoj]]
[[eo:Ŝonaoj]]

Versionen fra 9. feb. 2012, 11:38

En heksedoktor fra shonafolket i Zimbabwe, i nærheden af Great Zimbabwe.

Shona er navnet på den største stamme i Zimbabwe såvel som denne stammes fællessprog. Shona udgør ca. 70% af befolkningen i Zimbabwe. Shona er en bantu dialekt og tales primært i området Mashonaland og det vestlige Mozambique. Det største minoritetessprog i Zimbabwe er Ndebele som tales i matabeleland i den nordvestlige del af landet, hvor også Victoria Falls og Bulawayo ligger. Ca. 15% tale Ndebele.

Shonastammen blanderkristendom med forskellgie former for Shamanisme/animisme .

Etniske stridigheder

Shonaerne var under uafhængighedskrigen primært organiseret i Zanu, mens Ndebele var organiseret i Zapu-PF. Robert Mugabe er Shona og efter hans kåring som præsident, spillede han i 1980'erne det etniske kort overfor Ndebele gruppen. I midten af 80'erne fandt der en lidet kendt massakre sted i matabeland, hvor ca. 3000 mennesker menes omkommet [1]. [2]. I 1990'erne blokerede Shona regeringen for investeringer i Matabelelands vandforsyning [3].

Forfædrene af dagens shonagruppe er antaget at have været de første bofaste indbyggere i regionen hvor Great Zimbabwe senere blev etableret. Der findes arkæologiske beviser fra jernalderen som viser bosætning i det 5. århundrede.

Noter